Izvor: zdravlje kurir
23.02.2024 u 17:30
1

ZAŠTO TREBA PITI KEFIR: Zbog lekovitih svojstava kefir Jača imunitet, čisti creva i pomaže u mršavljenju

Kefir je osvežavajući probiotski napitak od fermentisanog mleka. Sadrži čitav niz probiotskih bakterija i kvasaca. Tradicionalni je napitak poreklom sa Kavkaza i jedan je od glavnih “krivaca” za dugovečnost stanovništva tog regiona.

– Kefir sadrži mnoštvo vitamina A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E, K. Od minerala sadrži kalcijum, magnezijum i fosfor. Takođe sadrži i male količine etil alkohola, proteine i polisaharide – kaže Jasna Vujičić, visoki dijetetičar-nutricionista. Ovaj kremasti proizvod blago kiselog ukusa sa primesom ukusa kvasca veoma je blagotvoran napitak za zdravlje celokupnog sistema za varenje.

– Starosedeoci Kavkaza ovaj drevni napitak pripremaju od posebne simbiotske tvorevine “zrna kefira” i svežeg mleka (kozije, ovčije, kravlje). Zrna kefira su skupina mikroorganizama koje zajedno deluju na korist svih njih.

Domaći protiv industrijskog

 

SLASAN RUČAK ZA 200 DINARA: Recept koji će vas oduševiti

 

Domaći kefir je bolji od kupovnog, jer se u industriji obično imitira proces da bi se dobio približan proizvod, ali bez (ili manje) gljivica koje bi proizvodile ugljen dioksid. Razlog je prost – manje gljivica, manja je šansa da pakovanje pukne pod pritiskom.

– Ako vam je domaći kefir zanimljiv, “zrna kefira” mogu se naći na tržištu, jer ima domaćica u Srbiji koje prave svoj kefir – ističe Jasna Vujičić.Lako je svarljiva hrana, brže se vari od mleka: bar 2-2,5 puta brže. Preporučuje se svim osobama, zdravim i bolesnim, naročito osobama sa ugroženim imunitetom, deci, osobama na teškim fizičkim poslovima, kao i rizičnim grupama: starim osobama, trudnicama i dojiljama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZAŠTO TREBA PITI KEFIR: Zbog lekovitih svojstava kefir Jača imunitet, čisti creva i pomaže u mršavljenju”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter