Izvor:
28.05.2024 u 20:05
0

Čudesna priča o Džoniju Vajsmileru – od opake bolesti, preko laži do pet olimpijskih zlata, Tarzana i statusa legende Holivoda

Džoni Vajsmiler je svetsku slavu stekao kao čovek koji je decenijama bio sinonim za Tarzana, ali je pitanje da li bi do toga došlo da nije na Olimpijskim igrama 1924. i 1928. godine osvojio ukupno pet zlatnih medalja.

Nije retkost da se profesionalni sportisti po završetku karijere okušaju u svetu glume – neki su ostavili i veoma dubok trag u oba polja (Poput Vinija Džonsa, Džima Brauna, Bube Smita, pokojnog Karla Vedersa, sada aktuelnog Dvejna Džonsona i ozloglašenog O Džej Simpsona) – ali je malo ko uspeo da ostavi toliko dubok trag kao Vajsmiler.

#related-news_0

Rođen u Frajdorfu, sadašnjem rumunskom gradu koji je te 1904. godine pripadao Austro-Ugarskoj, i to kao šesta generacija porodice Vajsmiler rođena u ovoj zemlji,

Ipak, samo godinu dana kasnije maleni Džoni je sa porodicom brodom Roterdam prešao Atlantski okean i stigao u Pensilvaniju, da bi usledila selidba u Ilinois i „vetroviti grad“, Čikago.

Sudbina je htela da oboli od dečije paralize, a doktori su mu na putu oporavka preporučili plivanje.

Malo po malo i od terapije postala je pasija, na Flulerton plaži i jezeru Mičigen preraslo je u pravu pravcatu ljubav, ali je pitanje da li bi bilo čega od ovih događaja da nije slagao i kao 11-godišnjak ušao u čuvenu organizaciju YMCA, iako je „donja granica“ za članstvo bila 12 godina.

Vajsmiler je ubrzo počeo da pobeđuje u svim trkama u kojima se takmičio, a bio je sjajan i u atletici, da bi ubrzo postao član u tom trenutku možda i najboljg tima u zemlji kada je plivanje u pitanju, Ilinoisa.

Tu je upoznao i čuvenog trenera Bila Bačrača, koji je bio impresioniran onim što je video, pa je u avgustu 1921. godine na njegov nagovor 17-godišnji Vajsmiler počeo profesionalnu karijeru. Godinu dana kasniej oborio je rekord Djuka Kahanamokua na 100 metara slobodnim stilom isplivavši za 58,6 sekundi.

Dve godine kasnije Vajsmiler je istog rivala pobedio u direktnoj trci i tako osvojio zlato, svoje prvo na Olimpijskim igrama.

Usledile su medalje i na 400 metara slobodno i 4×200 metara slobodno u štafeti, a na ta dva zlata iz Pariza 1924. dodao je još dva – u Amsterdamu je ponovo bio najbolji na 100 metara slobodno i u štafeti, 4×200 metara.

Na to je dodao i ekipnu bronzanu medalju u Parizu.

Kada je završio karijeru, iza sebe je ostavio, pored medalja na Olimpijskim igrama, čak 52 nacionalne titule, oborenih 67 svetskih rekorda, dok je bio prvi čovek koji je distancu od 100 metara slobodno isplivao za manje od minuta.

Uporedo sa tim, Vajsmiler je privlačio pažnju impozantnom pojavom, ali i popriličnom lepotom – nije se bez razloga ženio pet puta – pa je počeo da dobija pozive iz Holivuda, te je debitovao u filmu “ Glorifying the American Girl“ gde je imao sporednu ulogu Adonisa.

Ipak, ostavio je dovoljno dobar utisak da je ubrzo usledio poziv za ulogu Tarzana.

Ispostavilo se kao pun pogodak – od 1932. do 1948. godine glumio je u čak 12 nastavaka serijala o „čoveku-majmunu“, nakon čega je usledio prelazak u „cipele“ strip heroja Džangl Džima, gde je odigrao 13 fimova i 26 epizoda igrane serije.

Vajsmiler je preminuo 1984. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter