Izvor: Kurir
08.09.2024 u 08:37
0

SRBIN SA SAUČESNICIMA PAO NA BRODU ZBOG 540 kg KOKAINA: Italijanska policija ih uhvatila dok su drogu vadili iz mora

Državljanin Srbije i četiri Italijana uhapšeni su juče u italijanskim vodama dok su na otvorenom moru, na ribarsku koču ukrcavali 540 kilograma kokaina, saopštila je Guardia di Finanza.

Akciju su sproveli pripadnici Komande provincije Katanija Gvardija di Financa, u saradnji sa pomorskom jedinicom iz Palerma, Operativnom komandom pomorske jedinice iz Pratika di Mare, uz podršku Centralne službe za istraživanje organizovanog kriminala (S.C.I.C.O.).

HITNA POMOĆ IMALA PUNE RUKE POSLA: Protekle noći četiri saobraćajne nesreće

Iz GdF su saopštili da je ta akcija rezultat ciljanih preventivnih mera usmerenih na nadzor pomorskih ruta u cilju otkrivanja sumnjivih i/ili nezakonitih aktivnosti.

Objašnjavaju da je u tom kontekstu svakodnevno nadgledan deo mora između provincija Katanija i Ragusa, što im je i omogućilo da otkriju sumnjivo kretanje ribarskog broda koji je, umesto ribolova, bio uključen u preuzimanje plutajućih paketa iz vode.

„Uz pomoć pomorskih jedinica Gvardija di Financa, brod je presretnut kako bi se izvršila detaljna inspekcija. Tokom pregleda plovila, otkriveno je 18 paketa, svaki težine oko 30 kilograma, pažljivo upakovanih kako bi se sprečilo prodiranje vode i sačuvao sadržaj, obezbeđenih nizom plovaka kako bi se izbjeglo potonuće… Specifičan način pakovanja i neuobičajene metode preuzimanja paketa sugerisali su da se najverovatnije radi o teretu narkotika, najverovatnije bačenom u more sa teretnog broda koji prolazi tom rutom, a sve radi kasnijeg preuzimanja i transporta na kopno (tzv. ‘drop off’)“, saopštili su iz GdF.

Ističu da je nakon otvaranja i analize paketa, koje su sproveli specijalizovani pripadnici PEF-a iz Katanije, potvrđeno prisustvo brojnih blokova sa belim prahom za koji su brzi testovi pokazali da je kokain.

U saopštenju dodaju da je o pronalasku velike količine droge obavešteno tužilaštvo, te da su zaplenili 540 kilograma kokaina i plovilo, a na licu mesta uhapsili četiri Italijana i državljanina Srbije:

„Uhapšeni su na licu mesta zbog sumnje da su počinili krivično delo – proizvodnja, trgovina i posedovanje zabranjenih droga ili psihotropnih supstanci… Operacija, koja je omogućena stalnim i sinhronizovanim delovanjem operativnih jedinica Gvardija di Financa na kopnu i moru, deo je šireg okvira svakodnevnih aktivnosti Gvardije di Finance u prevenciji i borbi protiv svih oblika nezakonite trgovine. Zaplena ovako velike količine droge sprečila je da narkotici preplave ulice, čime bi se ostvarili enormni prihodi od više od 100 miliona evra“, poručili su iz GdF.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar