Izvor: Alo
02.07.2024 u 14:13
0

ŽANDARM MILOŠ SPREČIO VELIKU KATASTROFU: “ Šta bi bilo da se vehabija dokopao oružja?“

Žandarm Miloš Jevremović (34), koji je ranjen 29. juna ispred izraelske ambasade u Beogradu, kada je vehabija Miloš Salahudin Žujović (25) iz Mladenovca izvršio teroristički napad, sprečio je veliku katastrofu svojom brzom reakcijom. Nije isključeno da je jedan od Žujovićevih ciljeva bio da se domogne vatrenog oružja, a zatim krene u krvavi pohod. Međutim, uprkos povredi, žandarm je uspeo da eliminiše pretnju, prema rečima bezbednosnog analitičara Dragana Pantića.

Kako ističe naš sagovornik, samo brza reakcija povređenog žandarma sprečila je potencijalne stravične posledice.

POSLE SVAĐE IZBO SINA U STOMAK: Detalji drame u Novom Sadu!

– Činjenica da je ‘vehabija’ bio dobro pripremljen za napad potvrđuje to što su mu ciljevi bili povezani sa državom Izrael. Analizom je utvrđeno da je prvo otišao u sinagogu jer Jevreji subotom slave Šabat odlaskom u sinagogu i molitvom. Međutim, srpska država je preduzela sve mere bezbednosti kako bi zaštitila sinagogu zbog trenutne situacije, pa je on odustao i improvizovao – objašnjava Pantić, bezbednosni analitičar.

On navodi da je vehabija zatim nastavio sa rezervnim planom, koji je očigledno podrazumevao odlazak u „dženet“, odnosno raj, ubijanjem nekoga.

– Kada je odustao od napada na sinagogu jer je primetio veliko prisustvo policije, prešao je na plan B. Veruje se da je mislio da može da ostvari plan koji je postavio. Prema dostupnim informacijama, prvo je pokušao da opusti žandarma postavljajući mu besmislena pitanja, a zatim je izvršio napad. Nakon što je ispalio strelu iz samostrela, prema informacijama koje imam, vehabija je pokušao da oduzme oružje žandarmu Milošu Jevremoviću, iskoristivši iznenađenje. Čvrsto verujem da smo imali sreće što je naš žandarm reagovao vrlo profesionalno, s obzirom da je bio ranjen u vratu. Svojom brzom reakcijom, verujem da je spasao mnoge živote, jer ko zna šta bi sledeći potez vehabije bio. Da li je to bio pokušaj provaljivanja u izraelsku ambasadu, povratak u sinagogu ili nasumično otvaranje vatre na ljude, to je sada predmet istrage. Istraga, kako možemo videti, utvrđuje ko ga je regrutovao i ko je još učestvovao u ovom terorističkom napadu- ističe Pantić, bezbednosni analitičar.

Prema njegovim izjavama, čin terorističkog napada, odnosno islamskog terorizma, ima negativan uticaj na sam islam i muslimane koji žive u Srbiji.

– Ovi teroristi nemaju veze s islamom, već s radikalizmom, i zato država, uz pomoć islamskih zajednica, treba da deluje kako bi islamske radikalne grupe, poput vehabija, vratile na pravi put. Pored toga, treba da reaguje i zatvori sve njihove centre za vrbovanje i ispiranje mozgova, a takvih centara ima više u Beogradu – izjavio je Dragan Pantić, bezbednosni analitičar.

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić izjavio je, govoreći o ranjavanju pripadnika Žandarmerije ispred ambasade Izraela u Beogradu, da čvrsto veruju da „terorista ne može biti vernik, niti da vernik može biti terorista“.

– Islamska zajednica Srbije je sa velikom zabrinutošću primila vest da je danas ispred izraelske ambasade u Beogradu ranjen pripadnik Žandarmerije u terorističkom napadu od strane lica koje se, nažalost, deklariše kao pripadnik islama – napisao je Jusufspahić na društvenoj mreži Iks (X).

Dodao je da duboko saosećaju sa ranjenim policajcem i njegovom porodicom, kao i da njihove molitve upućuju za njegovo zdravlje i brz oporavak.

– On je deo nas i našeg društva, zbog toga ovaj napad doživljavamo kao napad na člana svoje porodice… Ovakav neljudski čin treba dodatno ujediniti sve građane Srbije da zajednički čuvamo mir u našoj domovini, radi sigurnije sadašnjosti i srećnije budućnosti naše dece – dodao je beogradski muftija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter