Izvor: Tanjug
08.07.2020 u 14:11
0

PONOVO IZLAZI „APSINT“ Novo izdanje Gorana Milašinovića

Deceniju i po od prvog objavljivanja izdavačka kuća Laguna predstavila je novo izdanje romana „Apsint“ Gorana Milašinovića koji se 2006. godine našao i u najužem izboru za Ninovu nagradu, saopštili su iz Lagune.

Svojevrstan roman-vremeplov kroz XX vek i čiitavu srednju Evropu, „Apsint“ je priča o dvojici Mihajla Alića, potpuno različitih karaktera.

Zajednička im je jedino nesrećna sudbina i neumereno uživanje u zelenkastom likeru od anisa i gorkog pelina – apsintu. Prvi Mihajlo je Beograđanin, student medicine u Beču, gde je prinudno mobilisan u Veliki rat.

Pri napadu austrougarske vojske na Srbiju, zarobljen je i odveden u Irig, odakle će neslavno pobeći. Ovom Mihajlu se nakon kapitulacije austrougarske monarhije gubi svaki trag.

Drugi Mihajlo Alić rodom je iz Iriga, srpski vojnik dobrovoljac i ugledni hirurg u Pančevu, gde je nakon rata uhapšen i optužen je da je radio kao tajni cenzor za grupu Kundsćafter sa zadatkom falsifikovanja ukradenih pisama srpskih vojnika i ratnih zarobljenika.

Falsifikovanim sadržajem adresat bi, naime, bio naveden na otkrivanje obaveštajnih podataka, iz čega se zaključivalo o položajima srpske vojske. Ovaj ugledni lekar je uveren da je do optužbe za izdaju došlo zbog zamene identiteta.

– U svim vremenima i izazovima, pa tako i danas, petnaest godina nakon prvog izdanja „Apsinta“, podeljenost našeg naroda između Istoka i Zapada ostaje kao nezaobilazna tema i pitanje bez odgovora – istakao je Milašinović u izjavi za Lagunu.

Po profesiji kardiolog, profesor Medicinskog fakulteta i direktor Pejsmejker centra u Kliničkom centru Srbije, Milašinović je napisao nekoliko zapaženih romana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter