Izvor: bsc happy
16.07.2024 u 22:10
0

RAZGOVOR SA PREDRAGOM SAVIĆEM: Jedinstvenim advokatom i piscem pred promociju njegovog romana “ Tajna ispod mrtve mačke“

KAKO SE ANDRIĆ ZBOG STEPINCA ODREKAO KATOLIČKE VERE

Delo poznatog srskog advokata i pisca Predraga Savića, intrigantnog naslova „Tajna ispod mrtve mačke “  i sa podnaslovom „Priča o nestalim romanima Ive Andrića“ zajednički je izadvački poduhvat „Narodne prosvete“ i „Filipa Višnjića“. Pred prvu promociju ovog romana koja će se održati u subotu, 20. jula u Kući nobelovca Ive Andrića u Herceg Novom, razgovaramo sa autorom.
U podnaslovu knjige ističete da je u pitanju „priča“. Da li to znači da je u pitanju roman?
– To je nešto izmedju romana, drame i eseja. Ima i elemenata trilera. Zato su se urednici odlučili za jednostavnu kvalifikaciju koja ima potrebnu širinu a to je – priča!
Negde ste priznali da je rad na ovom specifičnom, intrigatnom i uzbudljivom delu trajao deset godina! Zašto je to trajalo toliko dugo?
– Ideja o pisanju ovog dela rodila se još pre dvadesetak godina, posle razgovora sa dvojicom sada pokojnih predivnih ljudi i ujedno stručnjaka encklopedijskog znanja – Slobodanom Mileusnićem, upravnikom Muzeja SPC i Sinišom Dimitrijevićem, rediteljom i publicistom. Od njih sam čuo da je Ivo Andrić, imao nameru da piše roman o zvonima, ali i da je pomno proučavao srpski rimokatolički pokret. Onda sam 2014.godine došao u posed spiska od 500 bibliografskih jedinica o zvonima koji se nalazi u zaostavštini Ive Andrića u Istorijskom arhivu SANU.
Počeo sam da proučavam tu bibliografiju. To je na kraju preraslo u pijanstvo srca i preokupaciju. Krenuo sam i da skupljam zvona, tako da danas imam i zavidnu kolekciju. Paralelno sam proučavao Srbe rimokatolike, i uspeo sa Sašom Nedeljkovićem da napišem dve popularne istoriske studije o dubrovačkim Srbima. Na tom istraživačkom poslu uspeo sam da pronadjem i prostora za moju advokatsku struku i da rehabilitujem Andrićevog prijatelja – dr Matu Gracića, zaboravljenog velikana i društvenog vojvodu Srba rimokatolika iz Dubrovnika. Gracić je bio doktor prava, brodovlasnik, zemljoposednik, osnivač tramvaja u Dubroviku, vlasnik elektronske industrije „Signal“ iz Beograda, vlasnik Srpske dubrovačke štamparije i časopisa Srdj i Dubrovnik. On je bio osnivač i starešina srpskih sokola „Dušan Silni“ u Dubrovniku …
Jednom ste istakli da ste prikupili više hiljada izvora : knjiga, studija, novinarskih tesktova, naučnih radova, internet stranica, TV emisija… Kako ste uspeli da napravite selekciju ?
– U prvoj verziji „Tajna ispod mrtve mačke“ je imala skoro 400 kompjutreskih strana. I onda sam bez mnogo strpljenja izbacio 300 kompjuterskih stranica, jer morao sam da se prilagodim uobičajenim standardima čitalačke publike.
U tom radu presudni uticaj imala su saznanja sakupljena iz dela Miroslava Karaulca Žanete Đukić Perišić, Jovana Rukavine, Radovana Popovića, Slobodana Grubačića i Miljana Glišića.
Pokojni Miroslav Karaulac, književnik, profesor i najbolji poznavalac Andrićevog života i dela bio je ekluzivni autor u IK “ Filip Višnjić“! Da li je to slučajnost da Vam je ta renomirana kuća suizdavač?
– Karaulac je autor „Ranog Andrića“ kapitalne studije. Njegova knjiga „Andrić u diplomatiji“ pružila mi je puno informacija o Andrićevom životu između dva rata i njegovoj diplomatskoj karijeri. Zahvaljući Karaulcu saznajemo da Andrić kao diplomata nije bio beskičmenjak i plašljivac bez stava i mišljenja. Naprotiv! Digao je prvi glas kada su Nemci uhapsili 183 profesora u Poljskoj sa Jagelonskog univerziteta. Zahvaljujući Andrićevom protestu( kojem su pridružile i neke druge diplomate) kod Gernga i Hitlera, oslobodjen je 101 profesor, tačnije svi oni koji su bili stariji od 40 godina. Karaulac je do detalja opisao Andrićevu borbu za spas 200 srpskih diplomata iz država koje porobio Hitler i koji su držani u konfinaciji na Bodenskom jezeru. Sve to je obelodanjeno u izdanjima “ Filipa Višnjića“ i zato sam počastvovan što ta izdavačka kuća doprinela da se i „Tajna ispod mrtve mačke“ pojavi pred čitaocima. Drugi izdavač je “ Narodna prosveta“ koja baštini tradiciju predratne istoimene izdavačke kuće, koja je zahvaljujući Anatoliju Ivanoviću Prickeru bila jedna od najpoznatijih i najuspešnijih u tadašnjoj Evropi.
Vi ste uspeli da isposlujete i sudsku rehabilitaciju Anatolija Ivanovića, za kojeg u vašem romanu pišete da nije smeo da objavi samo jednu jedinu knjigu u svom životu! Koja je to knjiga?
– Tokom postupka za Anatolijevu rehabilitaciju i za restituciju njegove konfiskovane imovine čuo sam podatak da je štampmao na desetine hiljada naslova izmedju dva svetska rata, a da je iz straha odbio da štampa samo jednu jedinu knjigu – Živojina Pavlovića Ždrebeta, nekadašnjeg fukcionera Kominterne! Pavlović je opisao sve Staljinove termidore,čistke i zločine i to vrlo precizno i pedatno, i to prvi na svetu . Znalo se da će zbog te knjige izgubiti glavu, jer je te 1940. godine po Beogradu vršljalo mnogo komunističkih agenata! Zato su mu Anatolij i još neki drugi ruski emigranti ilegalno dali pare za štampu u sopstvenom izdanju. Tokom Užičke republike, u novembru 1941. godine, Pavloviću su njegovi komunistički saborci prebili i ruke i noge. Mučili su ga u i po naređenju i u pristustvu Leke i Krcuna. Potpuno iznemoglog Pavlovića ubili su metkom u potiljak.
Kako ste uklopili malo poznate detalje iz života Andrića i fikciju?
– Najveći deo „Tajne ispod mrtve mačke“ zasnovan je na istorijski potvrđenim činjenicama. Tamo gde ih nije bilo radila je autorska mašta, posebno u segmentu policijske potrage za dva nestala Andrìćeva romana. Ali tu sam se kretao u okvirima koji odgovaraju karakteru, navikama, strahovima i sklonostima Ive Andrića.
Kroz razgovore sa Andrićevim prijateljima, savremenicima, političarima, policijskim islednicima, znanim i neznanim ličnostima, pokušao sam da otkrijem do sada malo poznate detalje iz života Anrića, njegove stavove, strahove i dileme, posebno u periodu neposredno posle Drugogo svetskog rata. To je vreme početka komunističke vladavine, koja je obeležena masovnim likvidacijama, posebno srpske predratne intelektualne elite.
Kako ste došli do saznanja da se zbog Stepinca i ustaških zločina u Jasenovcu Ivo Andrić odrekao rimokatoličke vere?
– Tu mi je od krunskog značaja bilo svedočenje velike slikarke Bele Pavlović, a koje je objavila Žaneta Đukić Perišić. Andrić bio vrlo dobro informisan o razmerama genocida u Hrvatskoj, a pratio i aktivnosti poljskog advokata Rafaela Lemkina, utemeljivača definicije genocida. Taj deo sam napisao pre pet godina, pa onda izbacio. Na kraju sam ga comunističkim režimom?
– Verovatno bi bio likvidiran kao što bio slučaj sa 70.000 „narodnih neprijetelja“ u Srbiji od  1944.   Do 1946.godinr.U najboljem slučaju bio i osuđen na progonstvo i uzilaciju kao njegov prijatelj veliki pisac i mislilac Bra
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter