Izvor: Politika
24.03.2024 u 18:44
0

KNJIŽEVNI SVET POTRESA SKANDAL: Roman Gabrijel Garsije Markesa objavljen protivno njegovoj poslednjoj želji

Deset godina posle smrti nobelovca Gabrijela Garsije Markesa objavljen je njegov roman iz zaostavštine – na španskom „En Agosto Nos Vemos”, što bi na engleskom glasilo „Until August”, ili na srpskom  „Vidimo se i avgustu”, očigledno, protivno piščevoj poslednjoj volji.

Pre smrti 2014, u dobi od 87 godina, Gabrijel Garsija Markes ovo delo je ocenio kao neupotrebljivo i smatrao je da ga treba uništiti. Njegov sin Rodrigo Garsija Barća, inače poznati kolumbijski i meksički reditelj i scenarista, procenio je upravo suprotno – da ovaj roman ipak poseduje vrednost ozbiljnog književnog dela, što, po njegovom sudu, nije mogao da uvidi i njegov autor, poslednjih godina svog života koje su bile ugrožene i gubitkom sećanja, pa je odlučio da ovaj rukopis objavi.
Sećamo se ovom prilikom i zaveštanja Franca Kafke prijatelju Maksu Brodu da spali njegove neobjavljene rukopise, posle njegove smrti, što Brod nije učinio, i bežeći 1939. godine iz Praga u Palestinu, pred nacistima, poneo je kofer pun Kafkinih spisa, dnevnika, crteža, ne lišavajući svet njihove vrednosti..
Ali, ovo je drugačija priča. Rojters je preneo izjavu Rodriga Garsije u ime porodice:
– Ima lakših i manje kontroverznih načina da se dođe do novca, ali ovakve rizike preuzimate kada imate odgovornost nad takvom literarnom zbirkom. Istinu govoreći, nama se knjiga dopala i smatramo da je vredna čitanja, i iako nije bilo lako doneti odluku, nije nam žao. Da li smo ga izdali? Jesmo. Ali, oglušili smo se i o osobu koja je izgubila svoje pređašnje sposobnosti, kao i mogućnost da ispravno prosuđuje o svojoj knjizi – rekao je Rodrigo Garsija, dodajući da ovaj roman poseduje sve kvalitete predivne proze njegovog oca, oličene i u dubokom poimanju ljudske prirode.

 

Pixabay

Na španskom je roman objavljen na rođendan Gabrijela Garsije Markesa 6. marta, a 12. marta na engleskom jeziku. Izdavač Penguin Random haus ističe da je reč o priči koja prikazuje junakinju Anu Magdalenu Bać, koja 27 godina živi srećno sa svojim suprugom. Uprkos tome, ona svakog avgusta trajektom putuje na jedno ostrvo, kako bi posetila grob svoje majke, i svakog avgusta pronalazi tamo novog ljubavnika.

Inače, ovo je jedini roman Gabrijela Garsije Markesa u čijem je fokusu ženski lik. Prvobitno, pisac je planirao da to bude zbirka od četiri priče. U septembru 1997. godine čitao je odlomke rukopisa na Džordžtaun univerzitetu, i zatim je zapostavio rad na ovoj knjizi da bi se posvetio romanu „Sećanja na moje tužne kurve”. Vraćajući joj se 2004. izjavio je da je zadovoljan time kako je razvio lik knjige „Vidimo se u avgustu”, ali nije mu se svidela ukupna verzija pomenutog romana. Približavajući se kraju svog života, počela je da ga muči demencija. Zbog problema sa pamćenjem, nije više mogao da prati zaplet romana, tako da i nije mogao da ga završi, pa je posle njegove smrti rukopis arhiviran.

Prvobitno, njegova porodica odlučila je da ne štampa nedovršenu knjigu. Ipak, pre dve godine, njegovi sinovi ponovo su iščitali pet nacrta romana i odlučili da ga objave, uprkos piščevoj želji da rukopis bude uništen.

Vladalo je uzbuđenje pred objavljivanje ove knjige, a samo u Latinskoj Americi u pretprodaji je kupljeno više od 250 hiljada primeraka, a u Kolumbiji knjiga je bila treća najprodavanija kod „Libreria nacionala”, još nedelju dana pre izlaska. Međutim, roman je imao negativnu kritiku u „Njujork tajmsu” i dobio je kvalifikaciju nezadovoljavajućeg oproštaja. Knjiga nije prošla ništa bolje, i u britanskom „Gardijanu”gde su kritikovani stil, struktura i nedoslednost. U „El paisu” ocenjeno je da roman ima neku vrednost, ali ni približnu onome što je najbolje od Garsije Markesa.

Gabrijel Garsija Markes najpoznatiji je po snovidnom epskom romanu „Sto godina samoće” za koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter