Izvor: happbsc
26.04.2024 u 08:44
0

NIJE ŽIVOT PRAVA LINIJA: Pesnikinja Kristina Simonović kroz pesme se kao feniks uzdiže u borbi sa teškom bolešću

Gošća Happy televizije bila je Pesnikinja Krstina Simonović za koju književna krtika kaže da je talenat koji se nije skoro pojavio. Krtsina kroz svoje pesme obrađuje teme o kojima se više ne sme ćutati. Krstini je sa dvadeset pet godina dijagnostikovan Bipolarni poremaćaj

Bolest koja karakteriše promenama raspoloženja, od duboke depresije do ekstremne euforije. One se ponekad brzo smjenjuju, a ponekad pojedina faza traje danima. Izvestan broj osoba s ovim poremećajem oseća samo depresiju, sa tek povremenom tzv. maničnom fazom. O ovoj i drugim mentalnim bolestima u Srbiji se ćuti ili se još uvek  ovoj temi ne posvećuje  i ne daje na značaju problemu  koji  je zaparavo veći nego što se to čini. Kako bi se izborila sa svojim unutrašnjim demonima, ali i ukazala na ovak problem Pesme su odraz mojih različitih stanja, epizoda, suočavanja, bežanja. Od bola, besa, bespomoćnosti, suicidalnih misli, sve do odvajanja sebe od svoje bolesti.

  • Mentalno zdravlje jednako bitno kao i fizičko i volela bih da se o tome više razgovara. Mislim da smo stigli do neke etape da možemo razgovarti o tome ali da još uvek moramo raditi na tome .

Iako sa naučne strane Niko nije sasvim siguran šta to prouzrokuje bipolarni poremećaj ili maničnu depresiju. Ima snažnih pokazatelja da, zato što se bipolarni poremećaj javlja i provlači kroz generacije porodica, ima genetsku osnovu. Mozak ljudi sa bipolarnim poremećajem je izgleda osetljiviji na emocionalni ili fizički stres i ima smetnje u prenošenju nervnih impulsa koji normalno vraćaju mir i spokoj.

Kristina dolazi iz Kragujevca i bila je natalentovanija mlada glumica pozorišta u Kragujevcum borac za ljudska prava . Bila je najglasnija najhrabrija osoba kojoj smešila sjajna glumačka karijera. Prema njenim rečima takva je i danas,  borac za svoja verovanja samo u nešto mirnijem obliku.  U Kristininom slučaju okidač za pojavu ove bolesti bio je niz strahova koje doživel pri operaciji 2017 godine.

  • Tu se prvi put javlja ta dijagnoza bipolarno afektivni poremećaj. Dok sam još bila u osnovnoj školi ja sam volela da žvrljam to svi već znaju svoje misli emocije tako da spojila sam kao vid svoje terapije svoje bolesti . DFok sam prolazila kroz prva saznanaj o svojo bolesti i prve etape lečenja . Kasnije se to naravno umiri prođe .

Pored toga što se kroz svoje pisanje Kristina suočava sa bolešću ona je uspešan marketinspki stručnjak . Pored ovoga njena misija je  svakoga dana ljudima koje ona ima pošto je čovek želi da ustane i da nastavi da živi. Ona se sa bipolarnim poremećajem bori kroz pisanje i uz nemerljivu podršku svojih najmilijih.

  • Trudim se da budem okružena porodicom i prijateljimam jer sistem podrške je izuzetno bitan, da kroz pisanje koje je vid oslobađanja mojih emocija nađem nešto što će mi doneti i zadovoljstvo i pružiti meni  relaksaciju. Tako da spajam ono  što imam i spajam sve što imam na raspolaganju da to bude dan za danom sve bolje jer može .

Kristina nakon postavljanja dijagnoze smatra da je porasla kao čovek učeći o sebi i kroz terapiju. A njena knjiga bi trebalo da nađe put do onih kojima je potreban neki vid suočavanja .

Uz kontinuirano lečenje i samokontrolu, osobe sa bipolarnim poremećajem mogu da održavaju stabilno raspoloženje duže vreme.

Tokom oporavka oni mogu iskusiti malo ili nimalo simptoma. Iako je oporavak moguć za neke ljude sa bipolarnim poremećajem Krsistina je svetlo na kraju mračnog tunela

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter