Izvor: novosti
16.04.2024 u 21:24
0

POSEBNI, DRUGAČIJI I KREATIVNI Obeležen Dan Evropskih autora: Đaci Farmaceutsko – fizioterapeutske škole ugostili poznate književnice

U BIBLIOTECI "Branko Miljković" danas su učenici drugog razreda Farmaceutsko – fizioterapeutske škole učestvovali u drugom izdanju projekta "Dan evropskih autora“ koji je nastao kao inicijativa Evropske komisije za kulturu.

Cilj Dana evropskih autora je da pomogne mladima da učestvuju u aktivnostima poput susreta sa autorima, prevodiocima, izdavačima koji bi pomogli da se stekne uvid u procese objavljivanja knjiga, važnosti književnih susreta, a pre svega razmene iskustava kroz istraživački pristup mladih pri realizaciji ovog projekta.

Ove godine je i Srbija dobila mogućnost da uzme učešće u aktivnosti Dan evropskih autora koji obuhvata 40 zemalja. Osmišljeni programi se organizuju u školama, bibliotekama i drugim organizacijama koje žele da obeleže ovaj događaj. Trenutno,na mapi sajta Evropske komisije registrovano deset škola iz Beograda, među kojima je i Farmaceutsko–fizioterapeutska škola.Mladi i entuzijastični učenici danas su ugostili dve autorke koje su nosioci prestižnih međunarodnih, književnih nagrada književnicu, Jasminku Petrović i urednicu izdavačke kuće „ Kreativni centar“, Anđelku Ružić čiji je priručnik za kreativno pisanje „Putovanje u središte priče“, dobio nagradu Franfurtskog sajma knjiga 2023. godine za „Najbolji evropski udžbenik“.

MILO LOMPAR U VRANJU: Na vrhu srpskog kulturnog obrasca stoji Sveti Sava

Kako je istakla njihova profesorka Jelena Stojiljković, ogromna želja među njenim učenicima za čitanjem javila se kada su u prvoj godini čitali „Ilijadu“, zbog čega su ovi učenici oformili čitalački klub u kome su neprestano tragali za simbolikom, skrivenim elementima i porukama ovog dela. Interesovanje đaka za interpretacijom poznatih književnih dela posebno se istakla nakon čitanja „35 kalorija bez šećera“.- Nećete mi verovati, ali nakon što sam jednoj učenici dala ovu knjigu Jasminke Petrović, vratila mi je za jedan dan, a posle toga su svi iz odeljenja tražili tu knjigu koju su doslovno „progutali“ – kaže profesorka i ističe da joj je drago što su se njeni đaci potrudili da organizuju i sprovedu Dan evropskih autora i predstave svoje talente poput pisanja, recitovanja i razumevanja pročitanog.

Pored pouka koje su izvukli iz knjiga, emocija koje su se rodile tokom čitanja istih, đaci ove škole su istakli da ih je pored „35 kalorija bez šećera“, knjiga „Leto kada sam naučila da letim“ posebno dirnula jer je, kako kažu, Jasminka uspela da im ozbiljne i društveno aktuelne teme savremenog doba, približi da ih bolje razumeju, a time je i pokazala koliko je iskrena prema svojim čitaocima.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter