Izvor: HAPPBSC
24.04.2024 u 14:52
5

STIŽE SUPERĆELIJSKA OLUJA: U naredna dva sata jaki pljuskovi s grmljavinom uz pojavu sugradice, ovi krajevi su najviše na udaru

Kako je najavljeno, prvi oblačni razvoji koji će uslovlјavati lokalnu pojavu kratkotrajne kiše ili plјuska sa grmlјavinom očekuju se već sredinom dana u zapadnoj Srbiji, dok će dalјe tokom popodneva, osim na zapadu, biti učestali i na jugu Vojvodine, u centralnom i istočnom delu zemlјe.

Pojava kiše i lokalnih plјuskova sa grmlјavinom na području Beograda očekuju se nakon 14 časova. Plјusak će u pojedinim delovima grada biti kratkotrajno intenzivan uz mogućnost sugradice, navodi Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) na svom sajtu.

Narandžasti meteoalarm upaljen je za Zapadnu Srbiju i Šumadiju, žuti za Bačku, Banat, Srem, Beograd i Pomoravlje.

Hailz Srbija: „Pojava superćelija između 13 i 18“

Hailz Srbija, meteorološki sistem, objavio je grafički prikaz delova Srbije gde je najizvesniji razvoj oluje tokom popodneva. Crvenom linijom obeležili su sektor sa najizvesnijom pojavom superćelija u terminu između 13 i 18 sati danas popodne. Dok je narandžasta – suva linija (područje inicijacije oluja).

U četvrtak (25.04.) ujutro u Bačkoj, a u petak (26.04.) lokalno i u ostatku Srbije očekuje se slab prizemni jutarnji mraz.

Za vikend osetni porast temperatura – maksimalne vrednosti u subotu (27.04.) od 21 do 23 °C, a u nedelјu i u prvoj polovini naredne sedmice (28.04 – 02.05.) od 24 do 29 °C. U Podunavlјu, Pomoravlјu i Vojvodini počeće da duva umeren i jak južni i jugoistočni vetar (košava).

„Severni delovi Mačvanskog, Kolubarskog i Šumadijskog okruga će imati najizvesniji jači razvoj popodnevnih oluja. Posle njih slede Sremski (južni deo), Podunavski, južni Banat, sever Braničeva. Potom i Beograd – južne opštine (Lazarevac, Obrenovac, Barajevo, Sopot, Mladenovac, Grocka).

Suva linija je područje gde se vazdušne mase razdvajaju na osnovu njihove tačke rose (vlage). Severnije od linije je vlažna i nestabilna atmosfera, južnije u nižim slojevima izrazito suva, usled fenirajućeg efekta jugozapadnog vetra. Zbog konvergencije vetra ka ovom sektoru i razlike u vlazi, ova linija je lokalizacija kreiranja olujnih oblaka, nakon čega će se oni otpuštati u više talasa popodne i premeštati jugozapadnim strujanjem prema severoistoku.

Smederevska Palanka (vlažniji sektor) ima tačku rose od oko 13 stepeni, jugozapad Srbije (suvi) oko nula stepeni“, stoji u objavi Hilz Srbija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

5 thoughts on “STIŽE SUPERĆELIJSKA OLUJA: U naredna dva sata jaki pljuskovi s grmljavinom uz pojavu sugradice, ovi krajevi su najviše na udaru”

  1. Kakva super ćelijska oluja, šta vi pričate, da li će te reči istinu više. Uništavaju sve sa kontrolom vremena svu privredu, zar stvarno verujete da je to istina.

    2
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter