Izvor: telegraf.rs
02.10.2024 u 10:11
0

ŠOK! Kometa juri ka Zemlji

Veruje se da C/2023 A3 obilazi oko Sunca punih 80.000 godina

Ko god da je mislio da se Halejeva kometa pojavljuje na nebu veoma retko – na oko 76 godina – šokiraće se vešću da se Zemlji upravo približava kometa poslednji put viđena toliko davno da su tada još neandertalci naseljavali Evroaziju. Kometa C/2023 A3 (Cučinšan-Atlas) pravi krug oko Sunca neverovatnih 80.000 godina.

Ovo nebesko telo, otkriveno prošle godine, ima veoma izduženu putanju.

Dr Gregori Braun, stariji astronom u Kraljevskoj opservatoriji Grinič, za britanski list je rekao da se veruje kako ova kometa stiže iz Ortovog oblaka, na spoljnoj granici solarnog sistema.

– Ovo je ogroman, ugrubo rečeno sferični region oko Sunca, u kome se nalaze ledeni ostaci formiranja našeg Sunčevog sistema – naveo je on.

Kometa je sada stigla do našeg dela sistema. Suncu se približila najviše krajem prošlog meseca, a očekuje se da će najbliža Zemlji biti 13. oktobra.

ONE SU TAKO DIZAJNIRANE: Da li ste znali da telefonske aplikacije izazivaju zavisnost?

Stvar je da što su komete bliže nama, Zemlji, svetlije su, ali istovremeno i što su bliže Suncu, svetlije su. Zato ne znači da će kometa biti najsjajnija kada nam bude najbliža, već možda oko 9. oktobra – rekao je dr Braun.

U tom trenutku kometa će biti direktno između Zemlje i Sunca, pa je najbolje gledati je nekoliko dana ranije ili kasnije.

– Komete vidljive golim okom veoma su retke, a ova ima potencijal da bude najsjajnija na nebu u poslednjih nekoliko decenija – objasnio je astronom.

On dodaje da je najbolje tražiti je na istoku, rano ujutru, malo pre svitanja, a ka sazvežđu Sekstant, ali do 13. oktobra. Posle toga će promeniti stranu i lakše će se nalaziti uveče, odmah nakon zalaska, na zapadu ka sazvežđu Volar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter