Izvor: Informer.rs
04.08.2023 u 12:15
0

NASA U PANICI: Kometa u obliku svemirskog broda JURI ka ZEMLJI!

Astronomi su 20. jula ove godine primetili da je približavajuća kometa postala sto puta sjajnija. Radi se o kometi 12P/Pons-Brooks koji je službeno otkrivena 1812, a koja od nedavno, zbog odlamanja krhotina i leda, formom nalikuje na Milenijskog sokola - svemirski brod iz Ratova zvezda.

Trenutno je kometa još uvek izvan orbite Marsa, a najviše će se približiti Zemlji 2. juna 2024. Iako će se zbog svog sjaja verovatno biti uočljiva i golim okom, stručnjaci ipak preporučuju korišćenje dvogleda.

 – Trebaalo bi da bude vidljiva, sigurno će postati još sjajnija, kao što se događa i s drugim kometama kada se približe Suncu –  rekao je za „Biznis insajder“ Ričard Mils iz Britanske astronomske organizacije.

Treba napomenuti da se ovaj čudnovati oblik komete neće videti golim okom, niti ako ga posmatrate dvogledom ili slabijim teleskopom. U slučaju da odlučite da ga potražite na noćnom nebu, verovatno ćete ga uočiti kao malu svetlu tačku.

I SVEMIR ĆE BITI RUSKI: Moskva razvija planetarni sistem za zaštitu od kometa!

Astronomi još nisu sigurni zašto je kometa 12P/Pons-Brooks, koja kruži oko Sunca svake 71 godine, zadnjih nedelja tako drastično posvetlela. Mils smatra da bi uzrok tome mogao biti aktivni ledeni vulkan na njegovoj površini.

– To da unutar komete ima tečnosti, to je revolucionarna ideja s kojom naučnici nisu mogli da se pomire desecenijama. Ali kada pogledamo ovu kometu, nema drugog objašnjenja nego da unutar njega uz čvrste materije i plinove ima i tečnosti – rekao je Mils.

Dakle, on pretpostavlja da je sjaj nastao nakon što se sunčeva svetlost reflektovala sa izbačenog materijala iz ledenih vulkana.

 – Poznato je da su komete nepredvidljive, neke su imale takve slične ispade –  rekao je astronom Đanluka Masi iz Projekta virtualnog teleskopa. Na primer, kometa 29P/Schwassmann-Wachmann je 2021. eruptirala četiri puta uzastopno i priredila spektakularnu predstavu.

Masi nagađa da je ovaj neobičan oblik potkovice, koji podseća na Milenijski sokola, nastala zbog senke koju baca prašnjava koma (magličasti ovoj oko kometskog jezgra koji zajedno s njom stvara glavu komete).

Astronomkinja Keri Holt sa Univerziteta Merilend navela je da je kometa prilikom svog „ispada“ u svemir izbacila oko 10 milijardi kilograma prašine i leda. Iako naučnici već vekovima znaju za ovakve događaje, Holt ipak smatra da je oblik 12P/Pons-Brooksa poprilično čudan te se nada kako će dodatna posmatranja prilikom njenog približavanja Suncu objasniti ovu neobičnu formu potkovice.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter