Izvor: RT
11.04.2024 u 16:12
0

RUSIJA DO NEPTUNA: LANSIRANA RAKETA ZVER „ANGAR A5“ – Evo šta su RUSI namerili da OSVOJE u SVEMIRU – AMERI NA APARATIMA (VIDEO)

Prvobitno je lansiranje rakete bilo zakazano za utorak u 12 časova po moskovskom vremenu, ali dva minuta pre lansiranja automatizacija je otkazala lansiranje

Raketa-nosač „angara A5“ sa gornjim stepenom „Orion“ i probnim teretom lansirana je sa platforme 1A kosmodroma „Vostočni“ tačno u podne po ruskom vremenu.

Za oko 12 i po minuta, gornji stepen „Oriona“ sa probnim teretom će se odvojiti od trećeg stepena „angara“ i nastaviti da ga ubacuje u ciljnu orbitu.

Prvobitno je lansiranje rakete bilo zakazano za utorak u 12 časova po moskovskom vremenu, ali lansiranje je otkazano.

NA DANAŠNJI DAN UHAPŠEN ASANŽ: Delimo sa vama snimak tog trenutka, a evo šta je na to rekla MARIJA ZAHAROVA (VIDEO)

Lansirna raketa može da nosi teret od više od 20 tona u orbitu, i polazna je tačka za planove Rusije da izgradi novu svemirsku stanicu u narednim godinama.

Kako je ranije rekao šef „Roskosmosa“ Jurij Borisov, otkazivanje je uzrokovano kvarom sistema za nadopunjavanje rezervoara oksidatora centralne jedinice.

Lansiranje je zatim odloženo za sredu u podne, međutim ni tada se nije održalo.

Prema rečima Borisova, primljena je komanda za otkazivanje zbog kvara u sistemu kontrole pokretanja motora.

Šef Roskosmosa je tada uverio da nije došlo do nepovratnih procesa koji zahtevaju demontažu rakete, da su transferi iz tehničkih razloga uobičajena pojava za programere, a trenutna faza testiranja je usmerena na identifikaciju takvih nijansi.

Naime, ovo lansiranje postalo je prvo lansiranje „angara“ sa Vostočnog, a zajedno sa njim, počela su i testiranja dizajna leta kosmičkog raketnog kompleksa „Amur“, koji uključuje i samu raketu-nosač i infrastrukturu kosmodroma.

Osi, toga, tokom lansiranja biće testiran gornji stepen „Oriona“, za koji je ovaj let takođe bio prvi.

O raketama „angara“

„Angara“ je porodica ruskih raketa-nosača od lake do teške klase. Njihovo gorivo koristi kerozin i tečni kiseonik – ekološki prihvatljive komponente, za razliku od goriva „proton-M“, koje će „angara“ zameniti u bliskoj budućnosti.

Pretpostavlja se da će se pored osnovnog teškog „angara-A5“ (lansirna težina oko 773 tone, nosivost – do 24,5 tona u nisku Zemljinu orbitu), modifikacije „angara-A5M“ povećane nosivosti i „angara-A5B“, koja je planirana, proizvoditi i sa povratnim prvim, drugim i trećim stepenom na vodonik.

Uz pomoć raketa ove porodice, planirano je lansiranje satelita u nisku orbitu Zemlje (na primer, orbitalna opservatorija „Spektr-UV“), jedan broj modula perspektivne ruske orbitalne stanice, kao i transportni brod nove generacije (PTK NP), koji će dopremiti posade na stanicu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter