Izvor: Kurir
04.05.2024 u 14:31
0

5 NAJČEŠĆIH PROBLEMA SA ŠTITINOM ŽLEZDOM: Ne zanemarujte dugotrajni pad energije i oscilacije u težini

U mesecu kada se obeležava Svetski dan štitne železde, važno je ukazati na često zanemareno oboljenje – poremećaj štitne žlezde. Svaki deseti građanin Srbije ima neki problem sa radom ove žlezde, a ogroman broj ljudi ima poremećaj njenog rada koji još uvek nije dijagnosikovan.

Ovo su neki od najčešćih poremećaja sa tiroidom.

Hipotireoza – Usporena funkcija štitne žlezde, može prouzrokovati gojaznost, umor i depresiju. Rani simptomi često prolaze neprimećeno pa su stoga redovni testovi ključni za dijagnozu. Posebno je značajan problem hipotireoze majke trudnice, jer su za razvoj mozga ploda neophodni tiroidni hormoni.

Hipertireoza – Povećana fukncija štitne žlezde, dovodi do gubitka težine, nervoze i ubrzanog rada srca. Ovo je relativno česta bolest i javlja se kod 2,7 odsto žena i 0,23 odsto muškaraca.

Čvorovi na štitnoj žlezdi – Predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja u medicini. Većina ovih čvorova su bezopasne promene koje ne prave nikakve proleme i ne predstavljaju opasnost za pacijenta. Formiranje čvorova može biti benigno, ali u nekim slučajevima može ukazivati i na maligni proces. Redovni ultrazvučni pregledi i biopsije su stoga od suštinskog značaja.

Hašimoto sindrom – Ovo je autoimuno oboljenje gde ćelije imunog sistema napadaju i razaraju tkivo štitne žlezde (tireoide). Simptmi ne moraju da se pojave na početku, a kako zapaljenje napreduje, opadaju hormoni štitne žlezde, što vodi u hiporiteoidizam. Harimotov sindrom se javlja kod oba pola, a najčešće kod žena posle 40. godine.

Gejvsova bolest – Ovo je autominua bolest koja uzrokuje hipertireozu. Osim uvećanja štitaste žlezde i hipertireoze ovu bolest karakteriše i oboljenje očiju, koje osim manifestovanog krakterisitčnog izgleda može da dovede i do gubitka vida.

Ako primetite promene u energiji, težini i u opšem zdravstvenom stanju, nemojte ignorisati simtpome. Razgovarajte sa svojim lekarom kako bi vas uputio na odgovarajuće preglede i kako bi eventualni problemi sa tioidom bili na vreme otkiriveni i lečeni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter