Major Vojislav Voja Tankosić, sa svojih trideset pet godina života bio bi i danas inspiracija piscima, scenaristima i režiserima. Njegov život bio bi tema novinskih naslova, istraživanja istoričara. Jer kako drugačije opisati tih trideset pet godina prožetim borbom za slobodu Srbije, već rečju – heroj u burnim vremenima na prelazu iz devetnaestog na dvadeseti vek, učesnik u značajnim istorijskim dešavanjima u Srbiji. Zaboravljeni heroj.

@balkanbiograf♬ Marš Na Drinu – Ansambl Urošević

Najbolji student Vojne akademije

Bilo je to vreme snažnog nacionalnog zanosa, pogotovu srpske omladine. I Vojinova životna priča satkana je na tom zanosu. Rođen u selu Ruklada kod Uba, odakle odlazi posle završene osnovne škole. Po završetku niže Vojne akademije kao najbolji u klasi, a potom i više Vojne akademije u vojnoj službi ide sa dužnosti na dužnost. Tako ga martovske demonstracije 1903. zatiču kao komandanta odreda koji je poslan da se obračuna sa radnicima i studentima koji su se pobunuli protiv strahovlade Obrenovića. Vojska je imala i dodatno naređenje da u razbijanju demonstarcija bude što nemilosrdnija. Tankosićev odred ne da nije razbio demonstrante, već ih je zaštitio i sakrio u lagume podno Kalemegdana. Organizatore protesta čamcima je prebacio u Zemun.

Kao potporučnik učestvuje u Majskom prevratu iste godine, u kom su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, a na čelo Srbije došla dinastija Karađorđević. Ubistvo kralja i kraljice sproveli su članovi organizacije „Crna ruka“, sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom na čelu. Tankosić je bio jedan od osnivača tajnog društva i direktni izvršilac prevrata.