Izvor: Tanjug
01.01.2021 u 13:58
0

OTKRIVENE NOVE BILJNE VRSTE: Najružnija orhideja i otrovna gljiva

Naučnici iz Kraljevskih botaničkih vrtova, „Kew“, iz Ričmonda u Velikoj Britaniji, predstavili su svetu najružniju orhideju na svetu, među 156 novih vrsta koje su otkrili u 2020. godini i koje uključuju i 27 različitih vrsta pečuraka, a jedna od njih raste u blizini londonskog aerodroma Hitrou.

PROČITAJTE 

TATJANA MATIĆ: Država će pomoći turizmu i ugostiteljstvu

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA! Evo i od kad!

POMERILA SE STAROSNA GRANICA ZA ODLAZAK U PENZIJU! Od danas nova pravila!

VUČIĆ OTVORIO BALKANSKI TOK: Ovo je za nas važna stvar!

Najružnija orhideja iz roda Gadtrodia, sa malim smeđim laticama nedavno je pronađena u šumama na Madagaskaru, piše BBC.

-Gastrodia agnicellus je mala, smeđa i prilično ružna- izveštavaju iz Botaničkog vrta.

Nakon oplodnje, stabljike rastu tako da plodovi vise iznad šume, što im omogućava bolju distribuciju semena nalik prašini.

Cvetovi su prilično mali, samo 11 milimetara, a latice su smeđe i nalik su ušima, dok biljka nema lišće.

PROČITAJTE JOŠ: 

OGLASIO SE MRKONJIĆ IZ BOLNICE: Rezultati su negativni, ali se vodim kao kovid pacijent!

Milutin Mrkonjić hitno prebačen u bolnicu!

NOVA CENA PCR TESTA! Za strance duplo skuplje!

SZO odobrila prvu vakcinu za hitnu upotrebu

Među otkrićima naučnika je i šest novih britanskih otrovnih gljiva,od ukupno 27 koje su pronašli,a od kojih je jedna pronađena u neposrednoj blizini londonskog aerodroma „Hitrou“.

Najneverovatnije otkriće među njima je otrovna pečurka koja raste među drvećem pored rezervoara na aerodromu, a koju je pronašao stručnjak za gljive Endi Overol.

-Crvenkasto-braon je, nije baš očaravjuća na prvi pogled, ali je veoma posebna- rekao je Overol za BBC.

Pečurku je nazvao Cortinarius heatherae, po svojoj supruzi Heder.

Ostala otkrića uključuju biljku u Peruu koja je u srodstvu s krompirom i koja bi se mogla koristiti kao hrana, kao i čudan, ljuskavi grm koji raste u sušnim predelima Namibije i od kojih je ostalo samo oko 1.000 primeraka.

ZANIMAĆE VAS I OVO: 

JEZIVO! Osmoro mladih se UGUŠILO na dočeku!

KORONA VIRUS-NAJVEĆA MISTERIJA DANAŠNJICE: Šta sve još ne znamo?

JOŠ NAM OVO TREBA! Iznenađenje iz svemira već ovih dana!

Tu je i rođak ananasa kojeg oplođuju ptice kolibri u središnjem Brazilu, ali i grm koji ima plodove slične borovnicama i koji je pronađen u blizini najvećeg svetskog rudnika zlata na Novoj Gvineji.

Među otkrićima je i biljka sa lekovitim svojstvima pronađena u šumi na granici između Zimbabvea i Mozambika, i dve nove vrste Aloe sa Madagaskara.

Nove biljke i gljive se i dalje otkrivaju širom sveta, i to u proseku oko 2.000 godišnje, a naše znanje, pogotovu o pečurkama, je na nivou „kamenog doba“ u poređenju sa drugim biljkama i životinjama, navode britanski naučnici.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter