Izvor: 24sedam
01.09.2024 u 18:15
0

PSI SU STVARNO ČOVEKOVI NAJBOLJI PRIJATELJI: Samo 10 minuta provedenih sa vašim ljubimcem dovoljno je da vam skrene misli i ublaži bol

Nauka je potvrdila

Mnogi vlasnici pasa veruju da vreme provedeno sa ljubimcima može da izleči emotivnu, ali i fizičku bol. Istraživanje iz 2022. godine dodaje naučnu podršku ovoj tvrdnji.

OTKRIĆE KOJE ŠOKIRA: Ljudsko telo ubrzano stari u dve ključne godine

Prema najnovim podacima, samo deset minuta interakcije sa psom može značajno poboljšati zdravstveno stanje pacijenata kojima je potrebna hitna pomoći.

Studija je pokazala da su pacijenti koji su imali priliku da se susretnu sa psima tokom terapija izjasnili o sledećim poboljšanjima:

  • Bol se smanjio za 43%
  • Anksioznost je opala za 48%
  • Depresija je smanjena za 46%
  • Osećaj komfora je porastao za 41%

Istraživači su ispitali 97 pacijenata u hitnoj pomoći, ocenjivali su nivo bola, depresije, anksioznosti i komfora pre i posle interakcije sa psom, kao i 20 minuta nakon toga.

akođe su mereni srčani ritam i krvni pritisak u ovim periodima.

U poređenju, 101 pacijent koji nije bio u kontaktu sa terapijskim psima nije pokazao značajne promene u ovim parametrima tokom istog vremenskog okvira.

Istraživači su napomenuli da nije bilo značajnih razlika u polu, starosti ili etničkoj pripadnosti između grupa.

Iako istraživanje pokazuje obećavajuće rezultate, postoje neka ograničenja koja treba razmotriti.

Na primer, podaci su prikupljeni samo u jednoj bolnici, bez uvažavanja lekova koje su pacijenti uzimali ili prisustva hroničnog bola.

Istraživači kažu da su rezultati zanimljivi, ali da je potrebno više istraživanja da bi se potvrdili efekti terapijskih pasa u hitnim situacijama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar