Izvor: NOVOSTI
22.10.2024 u 12:55
0

NOVA ERA FK PARTIZAN STIŽE: Ljajić, Mijatović i Lazović složni – pravimo Partizan 2.0

Na stadionu u Humskoj javnosti se obraćaju predsednik prelaznog organa FK Partizan Rasim Ljajić i potpredsednici Predrag Mijatović i Danko Lazović.

Danas od 12.00 na stadionu Partizana počeće konferencija za medije na kojoj će govoriti predstavnici novog rukovodstva crno-belih. Pripadnicima sedme sile obratiće se predsednika privremenog organa FK Partizan Rasim Ljajić i članova privremenog organa – Predrag Mijatović i Danko Lazović.

U novom privremenom odboru pored pomenutih legendi kluba biće i Milka Forcan, Vojin Lazarević, Dragan Milovanović i Boban Stojanović

Otkud Milka Forcan u Partizanu? Evo ko je bio njen otac

Poznata srpska preduzetnica Milka Forcan deo je Radne grupe Rasima Ljajića, a ima zadatak da pomogne u spašavanju FK Partizan. To je mnoge iznenadilo, pitaju se otkud Milka Forcan u Partizanu, a ne bi trebalo, kada se zna da je njen otac Jovan Mileusnić bio dugogodišnji član i predsednik Izvršnog odbora kluba iz Humske.

Navijači se vraćaju na tribine

Fudbaleri Partizana ponovo će imati podršku sa svog Juga, pošto je navijačka grupa „Grobari Jug“ zvanično objavila kraj bojkota. To su i potvrdili u saopštenju koje su objavili na društvenim mrežama. Prva prilika za to biće već u subotu, 26. oktobra, kada će Partizan dočekati Čukarički.

 

Uoči konferencije

Na stadionu u Humskoj javnosti se obraćaju predsednik prelaznog organa FK Partizan Rasim Ljajić i potpredsednici Predrag Mijatović i Danko Lazović.

Promene u Humskoj ulici posle gotovo decenije bude kod navijača crno-belih novi optimizam, a posebno je to slučaj sa dolaskom Predraga Mijatovića.

Bivši igrač i sportski direktor Real Madrida pristao je da pomogne Partizanu u teškoj situaciji, baš kao i još jedan nekadašnji as, Danko Lazović.

Oni će svoje razloge povratka u Humsku obelodaniti na konferenciji za medije

Za kraj je Ljajić otkrio koliko je važno što su Mijatović i Lazović ponovo u klubu.

– Svi znamo koliki je Mijatović brend i koliko znači. Isto tako i Lazović. Cilj je da radimo na rebrendiranju Partizana. Da imam svoju firmu ja bih sve ove ljude koji su sada u klubu doveo da rade. Cilj nam je da radimo na novoj modernoj verziji Partizana, da to bude Partizan2.0. Nismo tu da izmišljamo toplu vodu nego da radimo ono kako se radi u modernom fudbalu.

– Mi ćemo da radimo džabe, neće biti plate jer znamo kakvo je stanje u našem Partizanu. Moramo biti iskreni. Partizan mi je dao, ovo je način da mu vratim. Ja sam Rasimu postavio tri pitanja i on je bio iskren. Da nije bilo tako ja danas ne bih bio ovde. Samo iskreno. Ako glumiš da se cveta, a znaš da ništa nije dobro, niko ti neće pomoći. Idemo zajedno, ne krijemo se.

– Mijatović o dolasku u Partizan.

– Imao sam streću da pre skoro 4 decenije dođem na velika vrata. Imao sam krizu adaptacije, Zeka i Bjeković koji su vodili klub su mislili da sam najveći promašaj u istoriji Partizana. Ali me otkočio pozitivan ambijent sa saigračima. Shvatio sam da moram da budem realan, da se osvestim. Najveći transfer, ušao u neki novac, opustiš se. E to osveđćenje te dovede do toga da bolje radiš i onda se oseća bolje, pa dođe „bum“. E sad smo u takvoj situaciji. Svi su bili komotni, nema para, nema titula, pa dobro Zvezda je bolja. On jesu bolji, sedam godina smo bez titule. Meni dođe muka kad oni igraju Ligu šampiona. Mi moramo da sredimo našu kuću i da nas ne interesuje kakva je komšijina fasada. Kupićemo sve metle i hemijske aparate da očistimo našu kuću! Zajendo da idemo, pa dokle doguramo. Zajedništvo je najvažnije, naš brod mora da plovi. A sada mu se sve pokvarilo pa moramo da veslamo, da tako slikovito objasnim.

– U ovom trenutku Partizan isplaćuje skoro 400 plata na mesečnom niovu! Kao i u svakoj firmi ili domaćinstvu, kada nema većeg prihoda morate da štedite tamo gde to može. Ne može na radniku, moramo da krešemo velike plate tamo gde se to može! Na gosišnjem niovu ide 10 miliona evra za plate igračima. Moraćemo da štedimo gde je moguće i da to bude socijalno pravedno. Ne možeš da smanjiš platu nekom ko prima 500, 600 evra, ali neko ko prima 10.000 evra i neće biti mnog oštećen. Moramo nešto da uradimo da bismo spasili Partizan. Moramo da promenimo model ponašanja i funkcionisanja kluba ako mislimo da opstane – rekao je Ljajić.

– Odluke nećemo donositi da bismo ih donosili iako znam da je to popularno. Naša ideja nije ta i ne treba da živimo. Verovatno će biti promena, videćemo da li ćemo moći da pojačamo tim u januaru. Najverovatnije nećemo, zato što nećemo moći imajući u vidu finansijsku situaciju. Voleo bih da možemo, ali ćemo svkako pokušati. Ako bude bilo prostora, uradićemo. Ali ima tekućih stvari koje su veći prioriteti. Nismo mi krivi, ali ne tražimo ko jeste, tražimo rešenje. Možda kada rešimo budemo imali vremena da tražimo krivce i nešto filozofiramo. Mi imamo vremena samo da donosimo prave odluke. Verovatno će biti i pogrešnih, svi grešimo, ali uz prostor, vreme i pozitivnu energiju možemo da što manje grešimo. Hoćemo da napravimo dobru, zdravu i kvalitetnu priču. Pozivam navijače da sa tom energijom dolaze na sve utakmice u narednim godinama – kaže Mijatović.

– Mijatović ne živi u Srbiji, ali to nije veliki problem.

– Nije to toliko bitno u ovo vreme tehnologije. Ne razmišljam o preseljenju, ali ću češće biti ovde kako fizički, tako i putem aplikacija. Bitno je da je Danko tu. On je ja, ja sam on, mi smo tim. Biće na raspolaganju svima. Ustanovićemo dijagnostiku, napraviti analizu svega što se dešavalo, i onda ćemo donositi adekvatne odluke. Mislim da možemo da doguramo mog daleko.

– Lazović je bio brutalno iskren.

– Sve ćemo da radimo jer ništa ne valja. Kada dobijemo sve infomracije znaćemo i šta ćemo sve da radimo. Svaki segment je bitan. Naravno da je najbitnija naša škola, ali tu je i prvi tim koji ima ambicije. Sve je nabacano, vrlo brzo ćemo naći put kojim treba ići.

– Važna stvar je povratak navijača na teren. Ljajić je to pomenuo i prilikom prvog obraćanja.

– Bio sam i ja u dilemi da li da se prihvatim ove uloge i razgovarao sam saa navijačima. Rekli sud a će se vratiti onog trenutka kada se promeni Uprava. Bili su skeptični da će se desiti. Desilo se i njihova odluka je razumna i treba da je slede svi navijači.

– Šta je to prelomilo da Mijatović posle dugog premišljanja vrati u Humsku.

– Ja i dalje ne znam kako sam i zašto ovde danas. Ali postaje mi jasnije. Jednostavno, sreli smo se dva puta i prekjuče smo doneli tu odluku. Svaka čast Rasimu kako me je „slomio“ i nagovorio. Ali došao sam bez ikakvog interesa, jednostavno me zvalo to nešto iznutra što je teško objasniti. Muči se Partizan godinama, a ja sam partizanovac. Uvek sam bio pozitivan i optimista iako sam znao da možda grešim. Pošto me Rasim nagovorio, možda kad dožu srećna vremena i kažemo kako, tu sam. Da je situacija drugačija mi ne bismo bili tu. Razgovarali smo sa Savom Miloševićem koji ima punu podršku. I da nije on trener, ja bih ga doveo jer je partizanovac koji može da pomogne. Ne treba nam Gvardiola, nego Milošević. Poruka igračima, mi partizanovci možemo oprostiti promašenu šansu, penal, ali nećemo praštati nedostatak profeisonalizma, zalaganja i davanja svega. Ako je rival bolji i pobedi te, idemo dalje. Nećemo praštati ono „baš me briga“. Profeisonalizam, dati sve od sevbe. To je fokus. Svi zajedno sa navijačima, pravimo pozitivni ambijent, i pravimo nešto novo. Skroz novu energiju i to je ono na čemu ćemo svakodnevno insistirati.

Danko Lazović je istakao da nije imao dilemu kada je dobio pšoziv da se priključi.

– Danas je najteže i najlepše biti partizanovac. Srećan sam jer nas ima koji hoćemo da pomognemo. Nadamo se da će naš Partizan biti ono što je bio. Došao sam sa 13 godina, klub je pravio igrače, pa i mene, zarađivao sam novac. Nadam se da će se to vreme vratiti. Nisam imao dilemu. Problemi su nabacani i nagomilani, ali ćemo ih rešavati. Počinjemo s radom, sve u interesu Partizana.

– Situacija je jako teška, ali ne i nerešiva. Tu smo zajedno sa stotinama hiljada navijača. Pozitivno ej što smo i Danko i ja napadači jer mi moramo da napadnemo sve sfere, svakoga ko nije u našoj liniji delovanja. Nema sentimentalnosti, u kriznim situacijama se donose teške mere. Imam iskustva jer sam radio u velikom Realu, koji je prvi put bio bez titule tri godine. Izborio sam se sa njima, izboriću se i sa ovom situacijom. Poruka je – samo zajedno, sa pravim odlukama i na pravi način.

– Utakmica sa Novim Pazarom može da bude „model“.

– Videli smo preokret, iz teške situacije do pobede. To je naša želja. Hajde da svi smognemo snage i uradimo što je u našoj moći kako bi Partizan krenuo sa novom energijom. Nama podrška svih koji vole Partizan mnogo treba. Neka se zvižduci pretvore u aplauze, to treba da nam bude snaga da istrajemo u onome što smo zacrtali i što hoćemo da uradimo. Nemam strah, nema ni Danko, mi smo u kući Partizana, Partizan je naš. Nemamo problem da donosimo i teške i nepopularne odluke. Suočićemo se sa svime, nemamo strah, samo nam treba podrška. Koliko god energije uneli mi za ovim stolom, ako nema medija i navijača, koji treba da dođu u najvećem mogućem broju da pokažu svima da smo jedno telo koje će disati u pravcu rešavanja situacije.

Predrag Mijatović se prihvatio teškog posla. Sigurno je da može mnogo da donese klubu.

– Hvala Rasime na divnim rečima i poverenju. Tu smo, potpuno svesni kakav nas rad čeka, koliko ćemoi napira uložiti da stvorimo nešto novo. Nismo tu da obećavamo, nego da radimo. Kda neko odluči da rešava neke probleme, obično pre toga sagleda realno stanje. Dobili smo neke informacije, pogeldali ih rekao bih na brzinu, i sreli se sa stvarima koje su čudne. Rešaćavemo ih, ići u tom pravcu. Nama je neophodna pozitivna energija, a nju crpimo od navijača. Teško je biti partizanovac u ovim situacijama. Uzbuđen sam, nemam tremu, ali sam posle 30 i nekoliko godina ponovo ovde. Verujte, pozitivno sam uzbuđen i sa jasnom idejom šta hoćemo da radimo. Ali moram da tražim vreme, to svi znamo, znaju i navijači.

– Najmanje jednom nedeljno ćemo se sastajati i razmatrati probleme. Pokušaćemo da nađemo rešenja za probleme koji postoje u funkcionisanju kluba. Spremni smo da zasučemo rukave, da stvaramo bolju atmosferu za bolji i uspešniji Partizan. Jako značajna je odluka navijača da se vrate na stadion, očekujemo ih već u subotu u velikom broju. Ta podrška može da bude od presudne važnosti.

– Prvi će se obratiti Rasim Ljajić, bilo je problema sa mikrofonom.

– Ni to ne radi, ima li ovde išta da radi – nasmejao je Ljajić sve.

– Čekamo obraćanje tri glavna člana privremenog organa Ljajića, Mijatovića i Lazovića. Pred njima je veliki posao koji zahteva mnogo vremena. Preko noći se ništa neće promeniti, svaki će korak biti veliki.

– Predstoji nam teška finansijska i organizaciona struktura kluba i imamo advokata koji će se baviti institucionalnim reformama. Želim ovim putem, pre svega da se zahvalim Predragu Mijatoviću, ali i svima drugima. Moram reći da sam sa desetinama, možda i stotinama ljudi pričao iz sportskog sektora, ili javnog sveta, ali svi su rekli ‘podržavam, ali nemoj mene sad.’ Peđa Mijatović, kao bivši sportski direktor Real Madrida, se uhvatio u koštac sa nama u problemima koje Partizan ima – rekao je Rasim Ljajić na skupštini kluba.

10.59 – Navijači prekinuli bojkot, vraćaju se na stadion!

– Južna tribina proglašava prekid bojkota i pobedu nakon ispunjenja svih zahteva!

Više od dvadeset pet godina sa tribina Partizanovog stadiona se čuje „Uprava napolje!“ Tu dugu i iscrpljujuću borbu za slobodan Partizan vodile su generacije navijača pre nas, ali ovoj generaciji je dopalo da se suoči sa najgorom vrstom okupacije od njegovog osnivanja.

Iako su jedni vrteli glavom u neverici, drugi odustali, a treći pokazivali otvoreno nepoverenje, Južna tribina je, uz ogromne žrtve, ostala dosledna u ovoj borbi, sa verom i odlučnošću da je moguća potpuna pobeda.

U ovim izuzetno teškim okolnostima po navijače Partizana, tribina je trpela sve i svašta, ali smo uspeli da zbijemo redove. Uprkos početnom nepoverenju šire grobarske populacije, svojim potezima trudili smo se da povratimo poverenje i zapalimo iskru u svima kojima je crno-bela boja u srcu.

Uz konstantnu represiju i hapšenja, odupiranje nebrojenim pokušajima potkupljivanja, ponuda za kompromise i sukobe sa potplaćenim frakcijama – našu borbu smo bili primorani da prenesemo i na ulice. Sati sastanaka sa bivšim igračima i legendama, sastavljanje zahteva i Apela za spas Partizana, organizacija skupova i protesta, potpisivanje peticija, kao i proglašavanje bojkota domaćih utakmica i udaljavanje od onoga što najviše volimo – sve su to koraci koji su pokrenuli promene. Taj plamen otpora i vera da je naša borba ispravna i da su promene moguće, na kraju se razbuktala kao pravi oganj i pokazala da baklju slobode koja krasi Partizanov grb ova generacija navijača s Južne tribine nosi sa punim pravom. Ovo je naša pobeda! Ali ne samo nas sa tribine, već svakog ko se ovoj borbi pridružio, jer bez jedinstva ne bismo uspeli.

Sada je vreme da sve to podignemo na još viši nivo! Iako je delovalo da smo se našli pred zidom koji je nemoguće preskočiti, pokazalo se da je ideja partizanštine i dalje izuzetno jaka i da nema prepreka koje se ne mogu savladati. Naša borba se ovde ne zaustavlja. Sada moramo da pokažemo jedinstvo i snagu, jače nego ikad, da bismo se izborili za suštinske promene u Partizanu.

Rukovodstvo privremenog organa FK Partizan neće imati nimalo lak posao jer se suočavaju sa potpuno devastiranim klubom. Ali, imaju jasan primer kako ne treba da se radi. Na primeru drugih klubova se vidi da bez navijača, bez vraćanja kluba onima od kojih je otet – nema dugoročnog rešenja! U tribini će imati iskrenog partnera na putu podizanja kluba iz pepela, ali i ljutog protivnika ukoliko bilo ko pomisli da ponovo otuđi klub od svojih navijača. Na vama i nama je da našu snagu pokažemo dolaskom na utakmice. Da punimo Jug i stadion JNA, i budemo istinska podrška Partizanu. U tome će nam biti potreban svaki grobar.

Prva i osnovna tačka za prekid bojkota bila je podnošenje ostavki kompletne vodeće garniture, uključujući i raspuštanje Skupštine. Sada, kada su ti zahtevi ispunjeni, vreme je da se vratimo svojoj kući, na svoju tribinu, i da otvorimo jedno novo, svetlije poglavlje u istoriji kluba. Jer, posle kiše uvek dođe sunce, a ono je najlepše iznad Humske ulice. Ogrejaće, obasjaće! Subota 25.10. – svi na Jug – piše u saopštenju navijačke grupe Grobari Jug.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter