Izvor: KURIR
11.07.2024 u 10:03
0

GLAVNI RAZLOG NEUSPEHA SRPSKOG FUDBALA: Da li je moguće da je kod nas „ZABRANJENO“ da ovi mladići igraju za reprezentaciju?

Ceo svet mogao je na Evropskom prvenstvu da uživa u fudbalskom umeću Laminea Jamala, dečaka koji u subotu puni 17 godina, dan pred finale koje će igrati Španija.

Mladi as Barselone Lamine Jamal uživa veliko poverenje selektora Luisa De la Fuentea. Iako ima samo 16 leta golovima, driblinzima, brzinom i fudbalskim potezima pleni pažnju planetarne javnosti. Gledajući sa srpskog aspekta, postavlja se logično pitanje, zašto momak od 18 leta ne može da dobije šansu u srpskoj fudbalskoj reprezentaciji.

A, nije da nemamo igrača tog uzrasta koji imaju kvalitet. Evo, dva najsvežija primera. Prvi je Jan Karlo Simić. Radi se o defanzivcu koji je prošlu sezonu igrao u Milanu. U maju je napunio 19 godina i bio na širem spisku selektora Dragana Stojkovića za EURO. Nažalost, nije dobio mogućnost da ode u Nemačku i debituje za A tim Srbije. Umesto toga, odmarao je u svojoj postojbini, u Višegradu. Ovog leta Milan ima nameru da mu pronađe klub i omogući mu da što više igra u Seriji A. Ako bude bilo sluha u reprezentaciji Srbije, ma ko god da bude selektor, Jan Karlo Simić treba da dobije šansu u Ligi nacija.

Drugi primer je Kosta Nedeljković, dečak od 18 leta, koji će od leta igrati u Premijer ligi, za Aston Vilu. Izdanak omladinske škole Crvene zvezde bio je projektovan da ide na Evropsko prvenstvo, ali imao je problema sa kukovima i zbog toga nije dobio priliku za debi. Ostaje žal, zašto Nedeljković nije dobio ranije priliku. Pozicija desnog beka je deficitarna godinama u reprezentaciji, a momak je od prošlog leta igrao na visokom nivou.

I nije problem samo u reprezentaciji, gde struka nema hrabrosti i poverenja u mlade snage. Još gore je u klubovima Superlige. Sve se svelo na ziheraške odluke i „igranje na sigurno“, što nema veze sa životom. Svedoci smo da većina klubova radije uzima islužene i matore igrače, nego da rizikuje sa nekim mladim talentom iz sopstvene škole. Nesvesni da verom u mlade mogu i dobro da zarade. Obrazloženje je da niko nema vremena da čeka nadarenog igrača, jer se juri rezultat, a mladi su skloni greškama.

Znaju to i u Španiji, pa veruju Lamineu Jamalu i Niku Vilijamsu, znaju to i Englezi koji imaju Džuda Belingema i Bakaja Saku. Čini se da najbolje znaju Nemci, pa nam ispred nosa uzmu Aleksandra Pavlovića, za koga je, kada se pojavio na velikoj sceni, bilo samo potcenjivačkih i negativnih komentara iz Srbije.

Od jeseni kreće novi ciklus kada je reprezentacija u pitanju. Počinje Liga nacija, a Srbija će se sudariti baš sa Španijom, ali i selekcijama Švajcarske i Danske. Vreme je za svežu krv u nacionalnom srpskom timu, za Samardžića, Simića, Nedeljkovića… I još nekog od talentovanih srpskih klinaca. Nije da ih Srbija nema, samo im treba ukazati poverenje.

SEKIROM UBIO DEDU I BABU: Marku konstatovan OVAJ poremećaj, ali ide na novo veštačenje OVO JE MOGUĆI MOTIV

Šta pa ovom pitanju rade večiti – CRVENA ZVEZDA

U poslednjoj deceniji dosta energije i novca se ulaže u omladinsku školu. Generalni direktor Zvezdan Terzić nekoliko puta je ponovio da je prioritet kluba stvaranje novih mladih asova. Pored talenata iz sopstvene škole, Zvezda se trudi da iz drugih klubova dovede sve što vredi. I takva politika dala je rezultat. Samo ove godine Zvezda je zaradila skoro 20 miliona evra od prodaje Jovana Mijatovića (Njujork) i Koste Nedeljkovića (Aston Vila). Ranijih sezona ozbiljan novac uzet je na Strahinji Erakoviću (Zenit), Marku Lazetiću (Milan), Marku Grujiću (Liverpul), Dejanu Joveljiću (Ajntraht), Luki i Ivanu Iliću (Mančester siti), Mihailu Ristiću (Krasnodar)… Trener Vladan Milojević veruje u mlade i u prvom timu su Ognjen Mimović, Stefan Leković, Jovan Šljivić, Ivan Guteša i Nikola Knežević. Tu je i pridošlica Lazar Jovanović, zatim Uroš Sremčević, ukupno sedmorica mladih Srba i Naser Điga iz Burkine Faso.

Šta po ovom pitanju rade večiti – PARTIZAN

Partizan je ranijih godina bio lider, kada je u pitanju omladinski fudbal. Iz svoje škole crno-bele su crpeli kičmu timu poput igrača kao što su Saša Ilić, Adem Ljajić, Stevan Jovetić… Kasnije su došli Aleksandar Mitrović, Nikola Milenković, Dušan Vlahović, Strahinja Pavlović, Filip Stevanović, Marko Milovanović, Mihajlo Ilić… Nažalost, Partizan poslednjih godina sve manje veruje u svoju decu. Bonuse su igrali mladići ponikli u nekim drugim školama poput Kristijana Belića. Prošle sezone klub se olako odrekao Milana Aleksića koji je zablista u Radničkom 1923, čak dobio poziv za A reprezentaciju. Ove sezone Humsku je napustio još jedan biser Bogdan Mirčetić (Radnički 1923), dok Mihajlo Petković ponovo nije dobio priliku i otišao je na pozajmicu u Napredak. Partizanov biser Vanja Vlahović ima sjajnu sezonu u mladom timu Atalante, dok je talentovani Mateja Popović zimus odbio da ostane u klubu i sreću je potražio u Napoliju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter