Izvor: Blic
26.07.2024 u 07:45
0

JEZIVE PRETNJE PRED OTVARANJE OLIMPIJADE: “Ulicama Pariza će teći reke krvi “

Zbog Olimpijskih igara gradom patrolira 75.000 policajaca i vojnika

Uoči početka Olimpijskih igara Pariz je postao grad pod opsadom, na nesreću brojnih turista.

Samo tri dana pre zvaničnog otvaranja Olimpijskih igara, pojavila se zastrašujuća direktna pretnja.

Društvenim mrežama je počeo da kruži snimak na kojem se vidi kako muškarac pokrivenog lica preti Francuzima i predsedniku Emanuelu Makronu na arapskom:

„U ime Boga, naša borba protiv cionističkog režima se nastavlja. Poručujemo Francuzima i predsedniku Makronu: podržali ste cionistički režim u njihovom zločinačkom ratu protiv Palestinaca. Vi ste ih snabdeli oružjem. Pomogli ste im da ubiju našu braću i sestre i našu decu. Pozvali ste cioniste na Olimpijske igre. Vi ćete platiti za to. Reke krvi će teći ulicama Pariza. Taj dan dolazi“, rekao je muškarac koji je na kraju snimka podigao lažnu odsečenu glavu.

 

Iako su mnogi upirali prstom u palestinski Hamas, nema jasnih dokaza da je to zaista njihova poruka.

NIKOLA TOPIĆ OPERISAN U LOS ANĐELESU:Sada je potrebno samo strpljenje

Inače, tokom priprema za Olimpijske igre za izraelsku delegaciju koja je stigla u Pariz pripremljene su izuzetno visoke mere bezbednosti. Oni će tokom boravka na Igrama imati 24-časovnu zaštitu, a njihovu bezbednost će sve vreme nadgledati izraelski agenti.

U maju je francuska policija uhapsila 18-godišnjeg državljanina Čečenije koji je optužen da je planirao napad na fudbalsku utakmicu na Olimpijskim igrama u Parizu, navodeći da je „želeo da napadne gledaoce, ali i snage bezbednosti i da umre kao mučenik“.

Mesec dana ranije, pojačano je obezbeđenje na fudbalskim utakmicama Lige šampiona širom kontinenta nakon što je ISIS zapretio da će pokrenuti napade dronovima na elitni evropski klupski turnir.

 

Uhapšen ruski kuvar

Francuska policija je u utorak uhapsila Rusa osumnjičenog da je planirao akte „destabilizacije“ tokom Igara.

40-godišnji kuvar ruskog porekla uhapšen je tokom racije u njegovom stanu u centru Pariza u nedelju, gde je navodno pronađen dokument povezan sa elitnom ruskom specijalnom jedinicom koja deluje pod komandom FSB-a, naslednikom KGB-a.

Pokrenuta je sudska istraga o optužbama za razmenu „obaveštajnih podataka sa stranom silom u cilju izazivanja neprijateljstava u Francuskoj“, zločin za koji se kažnjava 30 godina zatvora. Veruje se da navodna zavera nije bila povezana sa terorizmom.

Francuski zvaničnici kažu da nije bilo konkretnih pretnji prema Igrama, ali da su zabrinuti zbog „militarizovanog terorizma“ – bilo iz inostranstva ili unutar Francuske. Takođe su fokusirani na rizik od sajber napada koji bi mogli da ciljaju sisteme za prodaju karata i drugu infrastrukturu.

Poslednjih meseci vlada je izrazila sve veći gnev zbog onoga što veruje da je onlajn kampanja koju podržava Kremlj za izazivanje preteranog straha o bezbednosti i o spremnosti Francuske da održi Olimpijske igre.

– Ometanje i iskrivljavanje informacija ne vrši samo Rusija, već i druge zemlje koje pažljivo pratimo. Nismo naivni. Nadamo se da će olimpijsko primirje biti ispoštovano… od svih zemalja – rekao je Žerald Darmanin, francuski ministar unutrašnjih poslova

Imamo timove za deminiranje. Imamo timove sa psima. Postoje sistemi protiv bespilotnih letelica, radari i ronioci koji patroliraju rekom Senom – rekao je general Katar.

Odluka da se operativni štab premesti sa periferije Pariza u veliku, prostranu „Ecole Militaire“, iza Ajfelove kule, zasnovana je na savetu britanske policije nakon njihovog iskustva sa Olimpijskih igara u Londonu 2012.

– Mislim da je njihov štab bio malo udaljen od centra grada. Savetovali su nam da budemo bliski sa nadležnim političarima i sa policijom – rekao je on.

Oko 250 britanskih oficira – i 50 policijskih pasa – biće u Francuskoj tokom narednih nedelja, a neki će se pridružiti francuskim pešačkim patrolama oko centra Pariza. Oni su među 1.750 stranih policajaca iz desetina zemalja koje učestvuju u operaciji, uključujući Španiju, Nemačku, Južnu Koreju i Katar.

Mnoge ulice su zatvorene, kao i prilaz reci Seni, a pristup brojnim atrakcijama dozvoljen samo uz posebne QR kodove.

Nemamo kod – rekla je žena iz Meksika, gledajući kako drugi – naoružani neophodnim QR sigurnosnim kodom – prolaze, uz zvučni signal odobravanja, kroz policijski kontrolni punkt.

Dalje nizvodno, pored Ajfelove kule, umorni par koji je vukao velike kofere izveo je sporo polukružno okretanje na prepunom trotoaru.

Zatvoreno. Moraćete da prošetate okolo – rekao im je francuski žandarm, pokazujući prema jugu.

Dok se Pariz sprema da otkrije svoju jedinstvenu ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara – ekstravaganciju na Seni koja će videti kako sportisti na uglačanim baržama paradiraju srcem francuske prestonice u petak uveče – policija i oružane snage zemlje sprovode završne radove u bezbednosnoj operaciji bez presedana.

– Spremni smo – izjavio je veselo predsednik Emanuel Makron.

Bezbednosna operacija – ta fraza teško odgovara obimima – uključuje najveće mirnodopsko raspoređivanje snaga bezbednosti u istoriji Francuske, sa do 75.000 policajaca, vojnika i angažovanih čuvara u patroli u Parizu u bilo kom trenutku.

Putevi i metro stanice su zatvoreni. Postavljeno je oko 44.000 barijera. Postavljen je i razrađen sistem QR kodova za stanovnike i druge koji traže pristup reci Seni i njenim ostrvima.

Neminovno je došlo do problema i frustracija u gradu koji bi inače bio prepun stranih turista.

– Malo sam zabrinut. Nikada nije bilo ovako mirno. Devedeset odsto klijenata je otišlo – rekao je konobar Omar Benabdalah za BBC.

Operativni štab u centru

Međutim, francuske vlasti insistiraju da će prekid biti kratak – mnoge barikade duž Sene biće uklonjene nakon ceremonije otvaranja u petak – i vredan truda, dok će svet biti počašćen spektakularnom predstavom koja slavi istoriju i lepotu Pariza.

– Ne bih to opisao kao noćnu moru. Fokusirani smo i odlučni – rekao je general Lionel Katar sa poluosmehom.

On je odgovoran za koordinaciju rada oko 5.500 francuskih vojnika dovedenih u prestonicu.

General Katar je priznao „izuzetan“ obim bezbednosne operacije, ali je objasnio da je ona nastala kao rezultat već postojeće Operacije Sentinel, decenijskog odgovora na niz smrtonosnih napada islamističkih grupa i pojedinaca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar