Izvor: Informer
15.05.2024 u 22:34
0

CRVENA ZVEZDA STIGLA DO MEČ LOPTE ZA TITULU: „Pionir“ neosvojiva tvrđava!

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su pobedu nad Partizanom 80:73 (17:19, 21:19, 23:19, 19:16) i tako poveli sa 2:0 u finalnoj seriji ABA lige. Sledeći meč igra se u nedelju, a domaćin će biti crno-beli u Beogradskoj areni.

Neizvesna završnica (85:82) i umalo brejk u prvom meču dala je razloga za optimizam navijačima aktuelnog šampiona, ali će nastavak serije na Novom Beogradu dočekati sa dve utakmice zaostatka.
Moraće „parni valjak“ da postane prvi tim u istoriji ABA lige kom je pošlo za rukom da preokrene 0:2 i slavi u borbi za trofej Jadrana.

Sa druge strane, četi Janisa Sferopulosa potreban je samo jedan trijumf u preostala tri meča kako bi povratili šampionsku titulu na Mali Kalemegdan. Ohrabreni su, ne samo ovom pobedom, već podatkom da su u poslednjih pet derbija, računajući sva takmičenja, ostvarili maksimalan učinak.

Na samo korak od zvanja šampiona regiona, crveno-bele su predvodili Nemanja Nedović sa 21 i Džoel Bolomboj sa 10 poena, a nasuprot sebe imali su Džejlina Smita sa 12 i Nanelija i Ledeja sa po 11 koševa.

Fantastično je utakmicu otvorio Pi Džej Doužer sa brza četiri poena. Ofanziva Amerikanca je bila preko potrebna u prethodnom susretu pa je želja Željka Obradovića bila da ga od početka uključi u što više akcija.

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN: Egal na poluvremenu! Nedović nema podršku! Skokovi drže crno-bele u meču!

Crvenoj zvezdi je trebalo vremena da pronađe rešenje za odličnu odbranu gostiju, pa su tek posle dva minuta stigli do poena i to sa linije slobodnih bacanja. Ubrzo je usledio prodor Nedovića i trojka Lazića, koja je rasplamsala atmosferu prepunog „Pionira“.

Morao je da reaguje popularni Žoc i, kao i obično, pronašao je adekvatno rešenje. Džejlin Smit ga je odmah po ulasku u igru nagradio trojkom i asistencijom za Zeka Ledeja. Energijom nekadašnjeg plejmejkera Cibone crno-beli su okončali prvu četvrtinu u svoju korist 19:17.

Kratak odmor je više prijao domaćima, pošto su zaigrali mnogo bolje na krilima sjajnog Nedovića i veterana Treja Tompkinsa.

Pokušavao je Partizan da uspostavi napad sa niskog posta, ali su Ledej  i Kaminski bili primorani da izbacuju pas usled brzog i efikasnog udvajanja bekovske linije protivnika.

Takođe, velike glavobolje pravio im je bivši član Golden Stejta i reprezentacije Srbije. Poentirao je iz prodora, osvajao lopte i proigravao saigrače i tako iza sebe ostavio jako loše izdanje u prvom meču.
Obradović je čestim izmenama pokušavao da pronađe igrača koji bi odradio tu rolu u njegovom timu, ali se niko nije nudio.

Nanelija i Pantera su Lazić i Gedraitis potpuno isključili sa meča, pa je lopta većinski bila u rukama Doužera.

Međutim, krilni košarkaš već neko vreme nije u formi koju je prikazivao u Denver Nagetsima, pa je Zvezda stigla i do „+8“.

Ipak, kao i u prvom okršaju, igralo se u naletima, a sada je red bio na goste. Skok u napadu Kabokla i trojka Pantera smanjili su zaostatak na samo tri, pa je grčki trener morao da zatraži tajmaut.
Tim potezom nije uspeo da pronađe način kako sprečiti brazilskog centra na ofanzivnom skoku, zbog čega se na poluvreme otišlo pri nerešenom rezultatu 38:38.

Treća deonica je u potpunosti pripala domaćinu. Pravim čudom je dva ljuta rivala delila manja razlika.

Više puta je Zvezda imala napad i priliku da u potpunosti osvoji momentum i ostvari dvocifreni plus, ali su ishitrena rešenja i neprezican šut za tri učinili suprotno. Veliki broj loših faulova i data šansa protivniku da sa linije za slobodna bacanja ostane u meču prouzrokovala je zabrinutost na licima mnogobrojnih posetilaca pred odlučujućih deset minuta igre.

Malo ko je očekivao da će Džejlin Smit biti najraspoloženiji pojedinac „parnog valjka“ u finalu regionalnog šampionata, nakon što je veći deo sezone proveo zakucan za kraj klupe.
Upravo njegovom trojkom je započeta četvrta četvrtina, a onda je uzvratio Tompkins istom merom i pravi pravcati rat se nastavio.
Svaki koš je bio kao gol, a svaka lopta potencijalno presudna.
Više strpljenja u tim trenucima prikazivali su izabranici Janisa Sferopulosa. Partizan je pokušavao šutevima iz daljine da smanji prednost i preokrene tok meča, dok se rival održavao u povoljnoj poziciji strpljivim napadima i koševima sa linije slobodnih bacanja.
Nervoza se najviše odrazila na Naneliju, koji je zbog prigovora dobio tehničku i tako stavio tačku na susret.
Beogradskim evroligašima predstoji tri dana odmora, a onda nova bitka na parketu velelepne Beogradske Arene (Arena 1 premijum 20.30).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter