Izvor: kurir
07.06.2024 u 09:20
1

„ADMIRAL GORŠKOV“ IDE KA KUBI: Ruska fregata naoružana hipersoničnim projektilima uploviće u Havanu STIŽE I NUKLEARNA PODMORNICA

Grupa ruskih brodova i podmornica na nuklearni pogon uploviće u Havanu sledeće nedelje i ostaće najmanje sedam dana!

Kuba je saopštila da će fregata „Admiral Gorškov“ i podmornica na nuklearni pogon „Kazan“ uploviti u Havanu između 12. i 17. juna. Ostali brodovi koji trenutno plove ka Kubi su flotni tanker „Pašin“ i spasilački tegljač „Nikolaj Čiker“.

Kuba kaže da nijedan od ruskih brodova ne nosi nuklearno oružje i insistira da njihovo zaustavljanje u Havani ne predstavlja pretnju po region.

– Posete pomorskih jedinica iz drugih zemalja istorijska su praksa revolucionarne vlade sa narodima koji održavaju odnose prijateljstva i saradnje – dodaje se u saopštenju.

Moskva prema navodima CNN-a za sada nije potvrdila informacije koje je iznela Kuba.

To nije prvi put da su brodovi ruske mornarice poslati na Kubu koja je bila ključni saveznik bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata. Brod za obuku ruske mornarice „Perekop“ uplovio je u Havanu prošlog jula u četvorodnevnu posetu. Predstojeća poseta, međutim, svakako je najveća te vrste poslednjih godina.

Kuba se sve više oslanja na rusku naftu i pomoć dok zemlja kojom upravljaju komunisti prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u poslednjih nekoliko decenija.

Saopštenje Kube dolazi nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden dao Ukrajini dozvolu da izvrši ograničene udare unutar ruske teritorije američkom municijom. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je potom da je zapadnjačka isporuka oružja u zonu sukoba uvek loša stvar.

– Vidimo da se zapadne zemlje uključuju u rat protiv nas. Ono što rade ih čini direktno uključenim u rat protiv Ruske Federacije i zadržavamo pravo da postupimo na isti način – rekao je ruski predsednik.

Putin je naglasio da će Rusija u znak odgovora „poboljšati sisteme protivvazdušne odbrane“ da uništi rakete.

– Zašto Rusija ne bi imala pravo da isporučuje naše oružje iste klase u one regione sveta gde će biti udara na osetljive objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije – upitao je Putin.

„NEMA DIREKTNE PRETNJE“

Pentagon očekuje da će ruska vojska ovog leta povećati svoju pomorsku i vazdušnu aktivnost u blizini Sjedinjenih Američkih Država u okviru rutinskih manevara uoči globalne pomorske vežbe na jesen.

– Rusija će verovatno poslati borbene mornaričke brodove na Karibe sa potencijalnim pristankom u luke na Kubi i verovatno u Venecueli. Očekuju se i raspoređivanje ili letovi aviona u regionu. Ova raspoređivanja su deo rutinskih ruskih pomorskih operacija i ne predstavljaju direktnu pretnju Sjedinjenim Američkim Državama – rekao je u četvrtak portparol Pentagona Čarli Dic.

 

NATO NE PLANIRA DA RASPOREĐUJE SVOJE VOJNIKE NA UKRAJINSKOJ TERITORIJI! Stoltenberg se hitno oglasio

FREGATA NOSI MOĆNE „CIRKONE“

Fregata „Admiral Gorškov“ održala je nedavno vežbu artiljerijske vatre na vazdušni cilj u Atlantskom okeanu. Brod je ispalio artiljerijski kompleks AK-192M i protivvazdušne rakete Palaš na imitirani vazdušni cilj. Ratni brod se pridružio mornarici 2018. godine i može da nosi hipersonične krstareće rakete „Cirkon“ koje je nedavno razvila Rusija.

Podmornica „Kazan“ se takođe pridružila floti nedavno 2021. godine i može da nosi precizne rakete dugog dometa sposobne da unište ciljeve pod vodom i na površini.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Majami Herald da američki obaveštajci procenjuju da ruska plovila ne nose nuklearno oružje i da ne predstavljaju „direktnu pretnju“ po nacionalnu bezbednost SAD.

Major Dic je dodao da će pored ruskih brodova ovog leta u regionu biti prisutna i jedna od podmornica ruske mornarice Severodvinsk II.

– Poziv za tu podmornicu u luci odobren je barem delimično zbog nezadovoljstva Havane zbog posete američke nuklearne podmornice američkoj pomorskoj bazi Gvantanamo na Kubi prošle godine – rekao je Dic.

Kuba je prema njegovim rečima između 2013. i 2020. svake godine ugostila ruske brodove.

– Vežbe nameću značajne troškove ruskoj mornarici koja se suočava sa izazovima u održavanju spremnosti i sprovođenju raspoređivanja sa zastarelom flotom – rekao je Dic i naglasio da se prestojeći dolazak ruskih plovila u Havanu smatra rutinskom posetom s obzirom na dugu rusku istoriju dolaska u kubanske luke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„ADMIRAL GORŠKOV“ IDE KA KUBI: Ruska fregata naoružana hipersoničnim projektilima uploviće u Havanu STIŽE I NUKLEARNA PODMORNICA”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter