Izvor: Happy BSC
09.11.2022 u 20:45
0

„Američki međuizbori su precenjeni, oni neće značajno promeniti politiku SAD“, u emisiji „TEMA DANA“ na TV HAPPY

U emisiji „TEMA DANA“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo sa našim gostima: Bojanom Dimitrijevićem – ekonomistom i Vladimirom Marinkovićem – kongres srpsko-američkog prijateljstva, o međuizborima koji su u toku noći održani u SAD. Sa našim gostima diskutovali smo o samim izborima i načinu na koji su protekli, kao i o tome ko je potencijalni pobednik američkih medjuizbora za Senat i Kongres. 

Bojan Dimitrijević je na samom početku naglasio da smo čini se svi precenili ove izbore, a da li su stvarno toliko značajni ili je sve to maslo dobre političke kampanje. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Čini mi se da smo jako precenili  značaj  ovih  izbora, oni neće značajno promeniti politiku SAD, bar ne u nekom kratkom roku . Zato što se očekivalo da će Republikanci odneti pobedu, a da će  Demokrate zadržati kontrolu. Amerika je strahovito podeljena, to pokazuju rezultati za Senat. Ovo je bila preskupa kampanja, čini mi se da ovi izbori pokazuju to da ako bi Bajden hteo ponovo da se kandiduje za predsednika da bi vertovatno izgubio izbore, rekao je Dimitrijević

Ono što je iznenađenje je da su kandidati bili izjednačeni do samog kraja, Republikanci su imali jakog kandidata, koji je inače vrlo uticajan, zato je ostvario tako jak rezultat  u Njujorku. Ni  Demokrate ni Republikanaci nisu osvojili potrebnih 50 odsto  što je po zakonu potrebno da bi se dobio senat.  Vrlo je teško da se kockice brzo  slože, trenutno je šansa da Republikanci dobiju većinu, na nivou naučne fantastike, istakao je Marinković.

Mnoge je iznenadilo to da Tramp iako nije bio uključen u izbore, ipak je ostavio trag, i čini se da ni ovaj događaj nije mogao da prođe bez njega. 

Trampov poziv da se Desantis ne kandiduje za izbore 2024. godine predstavlja  pucanje u prazno. Jer on ima toliku podršku na Floridi da će mu to dati  snagu da se bori sa Trampom. Republikanska  stranka je od Demokrata politički pontentnija. Republikanska  strankaa će imati veliki izbor kada je predsednička strana u  pitanju, a priča se da Demokrate imaju u planu potencijalno vraćanje Klintona u borbu za predsednika. Republikanska stranka ima čitavu lepezu ljudi koji bi itekako mogli da dobiju poverenje građana Amerike, zaključio je Vladimir. 

Mnogo se pričalo o tome da s obzirom na to da ovo nisu predsednički izbori, da njihov značaj i nije toliko veliki, ali sa druge starne imamo jednu ogromnu političku kampanju, uloženo je dosta novca, prodigla se velika prašina, da li to ipak govori da su ovi izbori mnogo značajniji nego što smo mislili, naši gosti su istakli sledeće: 

–  Izgleda da će sledeći izbori onda biti  jos skuplji, s obzirom na to da je logično da svaki sledeći budu bolji.  Uloženo je 375 miliona dolara, reklamna kampanja je bila na velikom niovu,  propagandna politika takođe. Nekada su sindikati i radnička klasa bili okrenuti  Demokratama, a sada se to promenilo u korist Republikanaca . Ono što je čudno je da se vodilo dosta računa o kampanji i izborima, i mnogo je malo primedbi o nepravilnostima, ali te nepravilnisti svakako nisu uticale na opredeljenje kod Amerikanaca. Amerika je podeljena, Demokrate i pored rizika da loše prođu na izborima, suočili su se sa tim da sve promene, istakao je Bojan.   

Prilikom svakih izbora neminovno je da će se govoriti i  o potencijalnoj krađi, o tome da li je potencijalna krađa postojala kada su sadašnji izbori u pitanju, naši sagovornici su istakli da je još uvek rano da se o tome govori. 

Moramo sačekati konačne rezultate i da vidimo  koliko će biti prigovora biti nakon izbora, e onda možemo govoriti o eventulanoj krađi i koliko je prevara bilo. Postoji rok od 7 dana da se saopšte rezltati, zato je sigurno da do 15. Novembra nećemo znati konačan rezultat ni za kongres ni za senat. Ono što je važno da napomenemo , za sada je investirano  9 milijardi dolara na svim nivoima izbora, to govori da je ulog ogroman i da je jako značajno ko će kontrolisati oba doma u SAD. Mislim da će i jedna i druga strana dati sve od sebe da zadrže većinu u Senatu, rekao je Vladimir.  

Vladimir je takođe istakao da je prednost Republikanaca to što će se boriti i raditi na problemima koji najviše muče građane Amerike. 

Fokusiraće se na ključne probleme građana, svako istraživanje javnog mnjenja pokazuje to da je njihova najveća briga inflacija i porast cena i životni standard, a Republikanci će se boriti da se upravo to promeni i dođe do poboljšanja na svim tim poljima. Zato neće biti nimalo lako Bajdenovoj administarciji da se izbori sa Republikanskom većinom u Kongresu, zaključio je Vladimir. 

 U vreme najveće krize Amerika ulaže ogromne količine novca za kampanju koja čak i nije predsednička, postavlja se pitanje ko finasira kampanje i da li to utiče na budžet Amerike. Naši sagovornici su saglasni  sa tim da kriza u Americi nije tolika kao u Evropi. Oni su sila koju ne mogu poremetiti milijarde koje su uložene u političku kampanju. 

Kriza u Americi nije toliko opasna kao kod nas. Oni imaju bezbednost po svemu u odnosu na Evropu. Život američkog čoveka se pogoršao  u poslednjih 40 godina, ne samo danas. Kada govorimo o davanjima za političke stranke  i kandidate, oni zbog krize nisu ugroženi u tolikoj meri, jer su njihovi budžeti široki. U svim krizama bogati i budu još bogatiji. Oni imaju donacije raznih kompanija koji će vrlo rado izaći u susret i uložiti dosta novca, ako im se ponude dobri uslovi koji ce im olakašati process rada u budućnosti, istakao je Bojan.  

Emisiju „Tema dana“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Tema dana TV Happy

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter