Izvor: 24 sedam
04.09.2024 u 18:19
0

AMERIČKO ORUŽJE NESTALO U ČASU: Rusi razneli HIMARS i MLRS

Eksplozije su odjeknule jedna za drugom

Ruski projektil pogodio je skrivenu ukrajinsku poziciju na kojoj su bila raspoređena dva višestruka raketna sistema američke proizvodnje, izvestilo je u sredu Ministarstvo odbrane u Moskvi uz snimke napada.

Napad je očigledno izveden noću u blizini malog sela Hrapovščina u ukrajinskoj Sumskoj oblasti. U snimku se vidi kako se nekoliko vozila kreće pod okriljem drveća u šumi južno od naselja koje se nalazi otprilike 15 kilometara od ruske granice.

Tada se vidi kako projektil pogađa lokaciju, izazivajući veliku eksploziju.

Ministarstvo je tvrdilo da je eksplozija uništila dva raketna bacača američke proizvodnje donirana Kijevu – sistem HIMARS na točkovima i sistem MLRS na gusenicama. Ukrajinske snage su takođe izgubile dva vozila za podršku i do 20 vojnika, navodi se u saopštenju.

Sumska oblast se graniči sa ruskom Kurskom oblasti, gde su kijevske snage izvršile upad prošlog meseca. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je operacija imala za cilj uspostavljanje „tampon-zone“ na ruskom tlu. Vladimir Zelenski je ove nedelje za NBC News rekao da želi da zadrži te teritorije u doglednoj budućnosti kao deo svog „plana pobede“.

Ukrajinski zvaničnici lobiraju kod SAD da dozvole udare duboko unutar Rusije raketama dugog dometa koje su obezbedile SAD. Međutim, Vašington je nagovestio da ne namerava da udovolji ovom zahtevu.

Ruska vojska redovno izveštava o uspešnim udarima na ukrajinsku i zapadnu vojnu opremu sa obe strane granice.

Preko 9.300 ukrajinskih vojnika i stotine teškog naoružanja uništeno je tokom skoro jednomesečnog upada u Kursku oblast, prema procenama ruskog Ministarstva odbrane objavljenim u utorak. Moskva smatra da je sukob u Ukrajini posrednički rat koji predvode SAD protiv Rusije i u kom se ukrajinske trupe koriste kao „topovsko meso“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter