Izvor: agencije
11.06.2024 u 16:49
0

AMERIKANCI REHABILITOVALI AZOV: SAD ukinule zabranu isporuke oružja kontroverznoj ukrajinskoj jedinici

SAD su saopštile da su ukinule zabranu obuke i isporuke američkog oružja kontroverznoj ukrajinskoj vojnoj jedinici Azov, koju Moskva opisuje kao neonacističku.

Američki zakon zabranjuje dostavljanje opreme i pružanje obuke stranim vojnim jedinicama ili pojedincima osumnjičenim za teška kršenja ljudskih prava, a Stejt department je u današnjem saopštenju naveo da nije našao „nikakve dokaze“ da je bilo takvih kršenja.

Brigada Azov, koja je tokom ruske invazije imala važnu ulogu u odbrani vodećeg lučkog grada Marijupolja, spada među najefikasnije i najpopularnije jedinice u Ukrajini. Ona je, međutim, često na udaru kritika, kako zbog toga što je u početku privlačila dobrovoljce iz krajnje desnih krugova, tako i zbog nekih korišćenih taktika.

Odluku da zabrane jedinici Azov da koristi američko oružje, SAD su obrazlagale neonacističkom ideologijom nekih njenih osnivača.

Pripadnici jedinice Azov, koja je postala deo Ukrajinske nacionalne garde kao 12. brigada specijalnih snaga, odbacuju optužbe za ekstremizam i negiraju bilo kakvu povezanost sa krajnje desnim pokretima.

Uprkos tome, Kremlj je poreklo brigade koristio da invaziju Rusije predstavi kao bitku protiv nacističkog uticaja u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je Moskva zauzela „krajnje negativan“ stav prema odluci Vašingtona, opisao Azov kao „ultranacionalističku oružanu formaciju“ i optužio američke vlasti da su „spremne da flertuju sa neonacistima“.

Do današnje odluke Stejt departmenta, Azovu je bilo zabranjeno da šalje borce na zapadne vojne vežbe i da koristi oružje kupljeno američkim sredstvima.

Ukidanje zabrane verovatno će ojačati borbeni kapacitet brigade Azov u teškom trenutku za Ukrajinu, kojoj u ratu protiv ruskih snaga nedostaju i municija i borci.

Borci Azova su imali ključnu ulogu u odbrani Marijupolja, kada su se, opkoljeni u čeličani Azovstalj, nedeljama odupirali žestokim napadima ruskih snaga uprkos maloj količini municije.

U Ukrajini ih slave kao heroje i pamte ih po odbrani te čeličane koja je postala simbol ukrajinske upornosti u ratu protiv Rusije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter