Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
29.07.2023 u 16:07
1

INOVATIVNOST ILI FRANKENŠTAJN – PROSUDITE SAMI? Avionske rakete i minobacač na tegljaču MT-LB

Ništa manje nisu zanimljivi ni pokušaji zaštite borbenih vozila od udara dronova primenom rešetki ili “vizira“, o čemu smo pisali više puta.

Višenamenski amfibijski laki okopni transporter-tegljač MT-LB (”objekat 6”, poznat i kao ”Motoliga”), još od 1964. godine se proizvodi u ukrajinskom ”Harkovskom traktorskom zavodu” i ruskim zavodima ”Muromteplovoz” i NPK ”Uralvagonzavod”.

ČINI TENKOVE NEVIDLJIVIM: „NAKIDIKA“ – ESENCIJA RUSKOG ORUŽJA

Do početka ”specijalne operacije”, MT-LB je u osnovnoj varijanti korišćen u PVO i za podršku snajperistima. Inače, na MT-LB  se često postavljao automatski top 30mm 2a72 (MT-LBVM), teški mitraljez 12,7 mm NSVT (MT-LBV), lanseri protivoklopnih vođenih raketa 130 mm ŠTURM 9M114 ili 152 mm  “Kornet”.

Na šasiji MT-LB  nastala je i samohodna haubica 122 mm 2S1 “Gvozdika” kao i preko 20 varijanti borbenih sredstava. No, u tekućem ratu u Ukrajini ”Motoliga” je postala zaista ”višenamensko” vozilo koje se prilagođava potrebama na principu ”know how”.

Tako je kamera zabeležila MT-LB na koji su inovativni vojnici postavili avionski lanser UB-32M za 30 neupravljanih raketa NAR 57 mm S-5 i automatski minobacač 82 mm ”Vasiljek” 2B9! Sklop je verovatno rađen po uzoru na 2K21-2

Prvo se tvrdilo da je ovo genijalno i jednostavno rešenje, potom je uklonjeno pošto je ometalo radio-vezu i sputavalo manevre posade pa ponovo vraćeno u nešto sofisticiranijem vidu.

Sada su se pojavili snimci upravo MT-LB i tenkova T-72B koji iznad šasije nose kaveze najsličnije kavezima za ptice u zoo-vrtovima! U kom stepenu će ovo rešenje zaštiti oklopna (u slučaju MT-LB – neokloplkena) vozila – pokazaće krvava borbena praksa.

u SSSR i Rusiji su na bazi MT-LB razvijeni:

  • MTP-LB – vozilo za tehničku pomoć (auto-radionica);
  • MT-LBu – (objekat 10), produžena varijanta sa 7 osovina;
  • Objekat 26 – šasija za samohodnu 122 mm 2S1 „Gvozdika“;
  • 1RL232 „Leopard“ – stanica nadzemnog art-osmatranja SNAR-10;
  • 2S24 – šasija za samohodni minobacački sistem 2K32 „Deva“;
  • 9A34 – borbeno vozilo ZRK 9K35 „Strela 10SV“;
  • 9A35 – borbeno vozilo ZRK 9K35 „Strela 10SV“; (sa radiopelengatorom);
  • 9P149 – borbeno vozilo PTRK 9K114 „Šturm-S“;
  • K-611, K-612 – vozilo za radijacijsko izviđanje;
  • AZM – aerotransportno vozilo – buldozer;
  • UDZM – univerzalni buldozer;
  • RHM „Kašalot“ – vozilo za hemijsko izviđanje;
  • 2K21-2 – samohodni minobacač sa MB 82 mm 2B14 „Podnos“ i PA mitraljezom 12,7 mm „Kord“;
  • 2K32 „Deva“ samohodni minobacač sa MB 82 mm 2B24.

Žičana mreža protiv drona-samoubice

Na Telegramu je “Военный Осведомитель” postavio objavu u kome prikazuje ukrajinski “anti-lancet” odnosno “anti-dron” sistem zaštite u vidu žičane mreže postavljene iznad i ispred samohodne haubice.

No, u tekstu se tvrdi da ovo ne može zaštiti cilj pošto su Rusi na HEAT (High explosive anti-tank warhead) bojevu glavu Lanceta postavili lidar koji se aktivira pre kontakta sa metom i kumulativni mlaz ipak dopire do oklopa.

Kao potvrdu, autor se poziva na raniju vest o netaknutom “kamikaza” dronu ZALA “Lancet”, koji je dospeo u ruke ukrajinskih vojnika. Autor ukazuje da je na dronu u drugom kadru uočljiv lidar (Light Detection and Ranging, laser imaging, detection, and ranging) koji aktivira bojevu glavu pre udara u cilj.

Pitanje je koliko ovo rešenje može biti zaista efikasno protiv teže oklopljenih meta, pogotovo ako je zaštitna mreža dovoljno udaljena oruđa.

S druge strane, poznato je da ruska vojska odavno poseduje ZALA Lancet – inteligentno višenamensko oružje sposobno da autonomno locira i pogodi datu metu.

Sistem se sastoji od visokopreciznog udarnog elementa, izviđačkog, navigacionog i komunikacionog modula. ZALA Lancet formira sopstveno navigaciono polje i ne zahteva nikakvu kopnenu ili morsku infrastrukturu. Ima nekoliko tipova sistema za navođenje: koordinatni, opto-elektronski i kombinovani.

Pored toga, bespilotna letelica je opremljena telekomunikacionim kanalom, koji prenosi sliku cilja, omogućavajući potvrdu efikasnosti pogotka. Bojeva glava je opremljena, u zavisnosti od predviđenog cilja, beskontaktnim ili kontaktnim upaljačem. Prvi put je demonstriran u Siriji, 2019 godine

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “INOVATIVNOST ILI FRANKENŠTAJN – PROSUDITE SAMI? Avionske rakete i minobacač na tegljaču MT-LB”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter