Izvor: Sputnjik
03.05.2024 u 10:50
3

„BILI SMO PRIMORANI DA DAJEMO NATO-U AERODROME DA GAĐA SRBIJU, NIKAD VIŠE“: ORBAN poručio da neće dozvoliti UVLAČENJE MAĐARSKE u RAT SA UKRAJINOM – „Zapadnjaci se igraju vatrom“

Evropski lideri se igraju vatrom – uvlače se u sukob u Ukrajini, koji može da dovede do novog svetskog rata, upozorio je mađarski premijer Viktor Orban.

„Evropa se igra vatrom. Ne kažem da evropski lideri marširaju ka ratu, ali svaki dan preduzimajunove korake u tom pravcu“, rekao je Orban za radio „Kossuth“.

Po njegovom mišljenju, to se dešava iako je „većina ljudi na strani mira“.

„SPREMAMO SE ZA PAD ČASOVOG JARA, PITANJE JE TRENUTKA, A ONDA KREĆE DOMINO EFEKAT“: UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC iskreno otkrio – pad UKRAJINE je blizu

„Nismo hteli da učestvujemo u Prvom i Drugom svetskom ratu. Nećemo dozvoliti da Mađari po treći put budu uvučeni u svetski rat“, naglasio je premijer.

On je napomenuo da smatra opasnim razgovore lidera Evropske unije i brojnih evropskih zemalja „o ratu u Evropi“ i mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, to može da ukazuje na njihove „prave namere“.

„Mi balansiramo na ivici rata i mira“, rekao je Orban.

Pored toga, primetio je da su sukob u Ukrajini i sankcije Rusiji izuzetno negativno uticali na evropsku ekonomiju. „Smatram ovo veoma opasnim i brinem za budućnost Evrope“, dodao je šef vlade.

Istovremeno, on je za državni radio rekao da će Mađarska morati da poveća potrošnju na odbranu i sledeće godine ako se rat u Ukrajina produži i 2025. godine, smanjujući na taj način iznos raspoloživih sredstava za ostale troškove.

S tim u vezi, Orban je objasnio da, ako se rat u Ukrajini produži do 2025. godine, nivoi izdvajanja za odbranu Mađarske za 2023. i 2024. godinu neće biti dovoljni i da će morati da budu povećani, prenosi agencija MTI.

Mađarska je znatno povećala izdvajanja za odbranu prošle godine i to na 2,43 odsto BDP-a, što je iznad dva odsto, na šta su se obavezale članice NATO-a, dodao je.

SAD najviše profitirale od rata u Ukrajini

Premijer Mađarske ocenio je da je potrebno evropsko bezbednosno rešenje koje uključuje Rusiju i da je od rata u Ukrajini najviše profitirala američka vojna industrija, pošto su SAD uputile najveću vojnu pomoć Kijevu.

„Naše istorijsko iskustvo sa ratom je da možete samo izgubiti. Što ste bliže ratnoj zoni, to je veća cena koju plaćate“, naveo je Orban.

O bombardovanju Jugoslavije

Govoreći o 25. godišnjici NATO bombardovanja Jugoslavije, premijer je podsetio da se Mađarska tek 1999. godine pridružila Alijansi i da je morala da obezbedi svoje aerodrome za savezničke avione.

Orban je u isto vreme dobio garanciju da će Mađarska ostati po strani od sukoba na Balkanu. Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome je bilo moguće da se izbegne„rat sa Srbijom i višegodišnje narušavanje odnosa dve zemlje“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “„BILI SMO PRIMORANI DA DAJEMO NATO-U AERODROME DA GAĐA SRBIJU, NIKAD VIŠE“: ORBAN poručio da neće dozvoliti UVLAČENJE MAĐARSKE u RAT SA UKRAJINOM – „Zapadnjaci se igraju vatrom“”

    • Bas da!!! Kad se ulazi u neki savez postoje i obaveze. Clanica ste-molim lijepo niko vas ni ne pita dalje nego raspolaze svim vasim. Mi uvijek o posledicama ,kad ce jednom UZROCI biti tema ?

      0
      0
      Odgovori
  1. Ruska Federacija,apsolutno ,ne sme biti emotivna prema zapadnim hijenama,da su oni u mogućnosti ,ne bi razmišljali ni sekund,šta treba ,RUSKA FEDERACIJA ,DA CEKA ,DA ONI UNISTE RUSIJU,STO DA PLACE MAJKA RUSIJE,NEK PLACE ,ZAPADNIH HIJENA,RUSIJA NE IDE KA NJIH ,ONI DOLAZE NA RUSKOJ GRANICI.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter