Izvor: SPUTNIK
04.08.2024 u 14:02
0

BOCAN-HARČENKO: Rusija veruje da će Srbija zadržati istu poziciju

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da nikada nije čuo da Moskva predlaže Beogradu da bira između Zapada i Rusije, kao i da veruje da će Srbija zadržati istu poziciju i dalje u sadašnjim teškim uslovima.

„Nikada nisam od predsednika Srbije Aleksandra Vučića čuo sumnjiv stav koji bi nas naterao na razmišljanje da je moguća promena politike Srbije. Mislim da će tako ostati i dalje“, rekao je ruski ambasador u intervjuu.
Bocan-Harčenko je istakao da je neutralnost i donošenje suverenih odluka ključna tačka političkog stava rukovodstva Srbije.
„Verujem čvrsto da će Srbija zadržati istu poziciju i dalje u sadašnjim teškim uslovima. Svedoci smo zategnutih odnosa između Zapada i Rusije, Kine i svih zemalja koje čuvaju svoju nezavisnost i suverenitet, koji gledaju da se stvori multipolarni svet“, rekao je Bocan-Harčenko.
Navodeći da očekuje da Srbija zadrži stav po pitanju Rusije, ambasador Rusije je istakao da je potvrda za to nastavak zajedničkih projekata.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je poziv za konferenciju BRIKS u oktobru u Kazanju, a Bocan-Harčenko kaže da je svakog dana sve veće interesovanje za širenje te međunarodne političko-ekonomske grupacije.
NEMAČKA I FILIPINI SE OBAVEZALI DA SKLOPE SPORAZUM O ŠIROJ SARADNJI U OBLASTI ODBRANE
„Interes prema BRIKS postoji i u Srbiji, i u javnosti i u Vladi. Razvoj odnosa sa BRIKS ne bi bio prepreka Srbiji za evropske integracije“, kazao je on.
Govoreći o pokušaju razvrgavanja Dejtonskog sporazuma, ruski ambasador smatra da je na snazi uništavanje Republike Srpske oduzimanjem njenih nadležnosti kao dejtonskog entiteta.
„Dejton na prvom mestu čuva bezbednost i interes srpskog naroda u celini. Pokušaj njegove revizije nije novina i ona je započeta odmah po potpisivanju i prilikom prvih faza implementacije“, rekao je Bocan-Harčenko.
Kada je u pitanju situacija u južnoj srpskoj pokrajini, on ističe da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sprovodi teror, ali da nije realno da Zapad ne može da utiče na to.
„To je lažna priča, skrivena pod zavesom više zapadnih izjava se tobože od njega traži da nešto uradi, a u stvari je sve prevara za javnost“, rekao je Bocan-Harčenko, ističući da će Rusija uvek biti uz Srbiju, što je državni vrh potvrdio više puta.
Na pitanje da li je moguće doći do mira u Ukrajini, Bocan-Harčenko kaže da poštuje odluku Kine da posreduje, ali i da je Mađarska pokušala da doprinese političkom rešenju.
„Umesto Ukrajine odlučuje Zapad, tačnije SAD. Zapad nije raspoložen za pregovore. Nastavlja se snabdevanje Kijeva oružjem i nema naznake da će se te aktivnosti smanjiti“, rekao je on.
Rusija je uvek za pregovore, poručio je Bocan-Harčenko.
„Još pre februara 2022. nudili smo Vašingtonu i NATO nacrte ugovora između Rusije i SAD o garancijama bezbednosti Rusije i NATO članica kako bi se rešila situacija“, rekao je Bocan-Harčenko.
On ja naveo da Rusija nije odustala od svojih ciljeva, te da se može govoriti samo o pregovorima, a ne o pokušajima da se uzme pauza za manevar. Takođe, naglašava da će Rusija dati adekvatan odgovor u slučaju smeštaja američkih projektila u Evropi.
„Nedavno je bila uzbuna na Zapadu da je predsednik Putin doneo odluku o pripravnosti nuklearnog oružja, a ono se samo po sebi svakog dana nalazi u stanju borbene pripravnosti. Ako je u skladištu, na zalihama, onda ni nema svrhu“, zaključio je ruski ambasador.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter