Izvor: Kurir
01.06.2024 u 08:19
0

BORELJ: „Mi, Evropljani, suočavamo se s dva brutalna rata u blizini naših granica“!

Visoki predstavnik Evropske Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj poručio je u Briselu da je Evropa suočena s dva ‘brutalna rata‘ u blizini njenih granica i da je prisutno ‘puno napetosti‘ koje vrlo lako mogu izmaći kontroli.

Govoreći na kraju Šumanovog foruma za odbranu i bezbednost upozorio je da bi neke od kriza koje je naveo mogle čak eskalirati u veliku globalnu konfrontaciju u trenutku kada je svet postao multipolaran, a multilateralni sistem koji bi trebalo da održava mir, duboko je oslabljen.

 

„Mi, Evropljani, suočavamo se s dva brutalna rata u blizini naših granica i s puno napetosti koje vrlo lako mogu izmaknuti kontroli – u Libiji, u Sahelu, na Zapadnom Balkanu, na Kavkazu, u Sudanu, na Rogu Afrike, na granicama Demokratske Republike Kongo, u Zalivu, u Južnom kineskom moru, u Južnoj Aziji, prete bande i narko-karteli u Latinskoj Americi i Srednjoj Americi. Birajte. Nažalost, ne mogu birati, moram se suočiti sa svima“ poručio je Borelj.

On je dodao da bi čak i institucije, koje su srce sistema Ujedinjenih nacija, poput Međunarodnog suda pravde (ICJ), mogle biti oslabljene.

„Ako se neće poštovati presude Međunarodnog suda, svet će biti u još goroj situaciji. I sledeći put se nećemo više pozivati ​​na Međunarodni sud pravde ako se njegova presuda ne sprovede – a nije se sprovela. Nije.“

Dodao je da je vrlo važna geografija i da su ratovi koji su nam blizu važniji od onih koji se događaju daleko od nas. Upozorio je ipak da su svi sukobi međusobno povezani.

„Ugrožena su javna dobra, od cena energije do slobode plovidbe“ poručio je.

Borelj je istakao važnost održavanja Šumanovog foruma.

„To je drugi korak u smeru povezivanja Evropljana sa ostatkom sveta, i ostatka sveta s nama. Verujte mi, želimo da bude mirovna snaga u svetu, sa svim našim ograničenjima, znajući da su ponekad naši interesi jači od ispunjavanja naših vrednosti jer smo političke organizacije. Svako ima svoje interese“ poručio je Borelj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter