Izvor: 24 sedam
10.09.2024 u 14:55
0

DEVOJČICA (14) PLANIRALA TERORISTIČKI NAPAD: Zaklela se na vernost islamskoj državi

Devojčica je dobila nož i pripadajuću crnu odeću IS-a kako bi izvršila teroristički napad na "nevernike" na Jakominiplatzu u Gracu

Kako javljaju austrijski mediji, tužilaštvo u Gracu podiglo je optužnicu protiv 14-godišnje devojčice poreklom iz Crne Gore, koja je uhapšena još 17. maja pod sumnjom da je planirala teroristički napad u centru tog austrijskog grada, na Jakominiplatzu.

Dojava o terorističkoj pretnji stigla je od obaveštajne službe prijateljske evropske zemlje koja je istraživala islamističku ćeliju u Nemačkoj i tako doznala za onlajn aktivnosti devojčice u Gracu.

Kako javlja Klajn Cajtung, tužilaštvo i sud medijima su sad rekli da je optužnica potvrđena. Devojčicu, čije ime nije objavljeno, tereti se da je članica Islamske države, koja je u Austriji klasificirana kao teroristička, ali i kriminalna organizacija.

Nož i crna odeća Islamske države

Iz njenih onlajn aktivnosti proizlazi se da su ona i još dve osobe planirali napade u ime Islamske države. Jedna od tih osoba uhapšena je u Nemačkoj. Dobila je i nož i pripadajuću crnu odeću IS-a kako bi izvršila teroristički napad na „nevernike“ na Jakominiplatzu u Gracu.

Zaplenjene su ne samo nož i odeća nego su istražitelji došli i do onlajn komunikacije u kojoj je istomišljenicima u inostranstvu slala slike mogućih meta napada, uključujući Jakominiplatz. Upravo te aktivnosti i veze dovele su do dojave istražiteljima Štajerskog državnog kabineta za državnu sigurnost i borbu protiv ekstremizma (LSE).

Tokom pretresa kuće pronađen je i propagandni materijal Islamske države. Prema navodima tužiteljstva, u videu se zaklinje na lojalnost IS-u na arapskom jeziku.

Sudski veštak, navodi Klajn Cajtung, smatra da je devojčica bila uračunljiva, a datum prvog ročišta još nije određen. Devojčica nije priznala krivicu. Nakon što je uhapšena i odvedena u zatvor određen joj je istražni zatvor zbog opasnosti od počinjenja kaznenog dela i opasnosti od prikrivanja dokaza.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter