Izvor: Alo
30.08.2024 u 07:30
0

DOMINACIJA TRI STRANKE: Ovi izbori mogu opet da podele zemlju

U tri države u Nemačkoj će u septembru biti održani izbori koji mogu da promene politički pejzaž u zemlji, uoči saveznih izbora sledeće godine. U Saksoniji i u Tiringiji, gde će izbori biti održani 1. septembra, krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) bi mogla da bude najjača stranka sa oko 30 odsto glasova. Analitičari će pomno pratiti i da li je će nova levičarska stranka - Savez Sara Vagenkneht (BSV) - uspeti da zaustavi uzlet desnice i bude tas na vagi kada je reč o budućim koalicijama.

Izbori u Tiringiji i Saksoniji su zakazani za nedelju 1. septembar, a u Brandenburgu za 22. septembar. Zajedno, ove tri države imaju oko 8,5 miliona stanovnika i čine 10 odsto stanovništva Nemačke.

ZELENSKI NEĆE MOĆI DA PREŽIVI: Ukrajinskom lideru preti snažan udarac?

One se nalaze na istoku, gde su obrasci glasanja i dalje različiti više od 30 godina nakon ponovnog ujedinjenja.

Nemačke pokrajinske vlade i parlamenti imaju jurisdikciju nad pitanjima poput policije, sudova, obrazovanja i kulture.

Državni izbori takođe određuju sastav gornjeg doma parlamenta Bundesrata.

Dominacija 3 stranke

Tri stranke trenutno dominiraju političkim pejzažom istočne Nemačke. U pitanju su Hrišćansko-demokratska unija (CDU), krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) i Savez Sara Vagenkneht (BSV).

Primetno je da ankete predviđaju debakl vladajuće koalicije na saveznom nivou, koju čine Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Olafa Šolca, Zeleni i Liberali.

AfD vs BSV – obe stranke naklonjene Rusiji

Iako su u pitanju stranke desnice i levice, AfD i BSV dele neke zajedničke stavove. Obe partije su evroskeptične, protiv imigracije, naklonjene Rusiji i protiv vojne podrške Ukrajini.

Trenutne ankete pokazuju da bi AfD mogao da bude prvi u sve tri države sa podrškom od 24-30 odsto, što bi bilo prvi put da je krajnje desničarska stranka najveća u nemačkom parlamentu od Drugog svetskog rata.

CDU, takođe u opoziciji na nacionalnom nivou, takmiči se sa AfD-om za prvo mesto u Saksoniji, dok su čvrsto na drugom mestu u Tiringiji i u borbi za drugo mesto sa Socijaldemokratama (SPD) kancelara Olafa Šolca u Brandenburgu.

U međuvremenu, očekuje se da će BSV osvojiti 13-18 odsto glasova u tri države. To znači će praktično „uništiti“ krajnje levičarsku partiju iz koje se odvojila u Brandenburgu i Saksoniji, dok će joj u Tiringiji oduzeti više od polovine podrške.

Na nacionalnom nivou, AfD i BSV imaju podršku od 16-19, odnosno sedam do devet odsto.

Slom „semafor koalicije“

Ankete predviđaju da će sve tri stranke u koaliciji Olafa Šolca imati loš učinak, a čini se da će i Zeleni i Liberali (FDP) ispasti iz parlamenta Tiringije.

SPD je na putu da osvoji samo šest do sedam odsto glasova u Saksoniji i Tiringiji, što je loš učinak za partiju koja je dugo bila jedna od dve velike nemačke stranke.

Nemačka je parlamentarna demokratija u kojoj stranka koja je u stanju da formira većinu – bilo sama ili u koaliciji – može da vlada.

(Ne)moguće koalicije

S obzirom da je malo verovatno da će AfD sama dobiti većinu glasova, ovoj stranci su neophodni koalicioni partneri, kako bi formirala koalicionu ili manjinsku vladu u tri države. Ali, do sada su sve ostale partije odbijale da rade sa AfD-om.

Demohrišćani bi mogli da traže formiranje koalicione ili manjinske vlade u Tiringiji uz podršku BSV. U Saksoniji i Brandenburgu, sadašnje koalicije CDU, SPD-a i Zelenih mogle bi da prikupe dovoljno glasova da ostanu na vlasti. Ako se to ne desi, etablirane stranke će možda morati da se oslone i na BSV.

Ako AfD osvoji jednu trećinu poslaničkih mesta – što najverovatnije može da se desi u Saksoniji i Tiringiji – imala bi manjinu za blokiranje određenih odluka, kao što su promene državnog ustava i imenovanja sudija.

Štaviše, kao prvoplasirana stranka bi tradicionalno predlagala predsednika državnog parlamenta, iako je za to potrebno glasanje i verovatno ne bi dobila dovoljnu podršku.

Indirektno, snaga AfD-a i BSV-a bi mogla da zakomplikuje upravljanje, što rezultira neugodnim koalicijama ili manjinskim vladama koje moraju da se bore za dovoljno glasova da proguraju zakone.

Neki posmatrači su uvereni da će CDU, BSV i druge manje stranke, kao što su Zeleni, Socijaldemokratska partija, Levica i Liberali, ostaviti po strani ideološke razlike kako bi se formirale koalicije protiv AfD-a. Time bi AfD ostao u opoziciji, što ga ni na koji način ne neutrališe. Kao opoziciona snaga u istočnoj Nemačkoj od 2014. godine, AfD opstruira demokratske procese, podstiče vanparlamentarne neonaciste i postavlja agresivan ton protiv manjina.

Da ekstremna desnica i te kako predstavlja pretnju po Nemačku, pokazali su i junski izbori za Evropski parlament. Demohrišćani su tada dobili poverenje 29 odsto birača, a na drugom mestu našla se upravo je desničarska Alternativa za Nemačku sa 16,5 odsto glasova.

Kada su rezultati izbora predstavljeni na mapi Nemačke, jedna stvar je odmah postala jasna – zemlja je tada politički podeljena na istok i zapad, pri čemu je istok za desnicu, a zapad za CDU.

AfD se smatra desničarskim i nacionalno-konzervativnim pokretom. Politikolozi AfD opisuju kao sinonim za protivljenje migrantima, evroskepticizam i nacionalističku nastrojenost.

Pripadnici ove stranke u poslednje vreme najviše su posvećeni borbi sa prilivom migranata. Nemački sud je zvanično klasifikovao AfD kao ekstremističku organizaciju.

AfD pre svega želi kontrolu nad „ministarstvima sile“ – policijom, vojskom i pravdom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar