Izvor: KURIR
19.06.2024 u 07:48
4

EKSKLUZIVNA DOKUMENTA PREGOVORA! Neverovatno šta je Putin sve tražio, Zelenski zamalo da pristane na primirje

Rusija i Ukrajina imale su tri sastanka na početku rata na kojima se progovaralo o uslovima mira. To su bili susreti održani u Belorusiji, preko videopoziva, kao i u Istanbulu.

Razgovori su propali jer su se obe strane zarobile na bojnom polju, ali su pre toga pregovarači  izradili više nacrta ugovora koji je trebao da garantuje buduću sigurnost Ukrajine uz ispunjavanje nekih od zahteva predsednika Vladimira Putina, piše New York Times, koji je uradio iscrpnu analizu tačaka o kojima se razgovaralo.

Novinari američkog dnevnika došli su do niza dokumenata i razgovarali sa nekoliko desetina izvora kako bi sastavili sliku pregovora u tim prvim danima rata.

ŠEF NEMAČKIH BEZBEDNJAKA TVRDI: Ukrajina postala tranzitna tačka za teroriste

Sukob nastao zbog naoružanja

Analiza dokumenata pokazuje da su se dve strane sukobile oko nivoa ukrajinskog naoružanja, uslova za potencijalno članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i dela ukrajinskih zakona o jeziku i kulturi koje je Rusija želela da ukine. Ukrajinski pregovarači ponudili su da odustanu od članstva u NATO i prihvate rusku okupaciju delova njihove teritorije.

Međutim, oni su odbili da priznaju ruski suverenitet nad njima. Rusija, zapanjena žestokim ukrajinskim otporom, činila se otvorenom za takav dogovor, ali je na kraju odustala od ključne komponente: aranžmana koji obvezuje druge zemlje da stanu u odbranu Ukrajine ako ona ikada ponovno bude napadnuta.

Times je objavio nacrte ugovora od 17. marta i 15. aprila 2022.godine, koji prikazuju suprotstavljene predloge i tačke dogovora obe strana, kao i privatno saopštenje na razgovorima u Istanbulu 29. marta u kojem je sažet predloženi dogovor.

Ukrajina je napravila značajan ustupak: bila je spremna da postane „trajno neutralna država“ koja se nikada neće pridružiti NATO ili da dopusti stranim snagama da budu bazirane na njenom tlu. Činilo se da ponuda odgovora na suštinsku Putinovu žalbu – da Zapad koristi Ukrajinu da uništi Rusiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “EKSKLUZIVNA DOKUMENTA PREGOVORA! Neverovatno šta je Putin sve tražio, Zelenski zamalo da pristane na primirje”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter