Izvor: HappyBSC
30.07.2022 u 22:52
0

EKSKLUZIVNO! SKOT RITER ZA „AKTUELNOSTI“: NATO je krenuo u nelegalnu ofanzivnu akciju protiv Srbije bez ikakvog utemeljenja u međunarodnom pravu

EKSKLUZIVNO ZA AKTUELNOSTI intervju za bivšim obaveštajcem američkih marinaca, bivšim inspektorom za UN za naoruižanje u Iraku, bivšim američkim inspektorom za nuklearno oružje u Sovjetskom Savezu i verovatno najistaknutijim vojno – političkom analitičarem specijalne vojne oepracije koja se trenutno dešava u Ukrajini, Skotom Riterom.

Skot Riter je dao ekskluzivni intervju za HAPPY TV u kom je odgovarao na pitanja politikologa Aleksandra Pavića u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Između ostalog, Riter je govorio i o Srbiji i NATO agresiji na Srbiju.

– NATO je jedini razlog za postojanje ovog sukoba. A zašto NATO i dalje postoji? NATO čini Evropu relevantnom. Kraj priče. Evropa nije ništa bez NATO-a. Razmisli o Evropi posle Drugog svetskog rata. Britanci i Francuzi su gledali kako im se imperije raspadaju i mornarice postaju prilično nerelevantne. Nemačka je bila podeljena i oslabljena. Jedini način na koji je Evropa mogla da ostane relevantna je kao kolektiv – ekonomski kroz Evropsku uniju i vojno kroz NATO. Međutim, NATO savez 100% zavisi od Sjedinjenih Američkih Država. Ako bismo uklonili Sjedinjene Američke Države iz NATo jednačine – ne bi bilo NATO-a. Ako bismo iz saveza uklonili jednu, dve, tri bilo koje druge države, NATO bi i dalje postojao, dok god bi Sjedinjene Američke Države ostale člaqn. Američka uloga, američko prisustvo su ti koji daju NATO-u verodostojnost. Zašto je Amerika i dalje u NATO-u? Zato što je skup? Amerika ostaje u NATO-u zato što je NATO samo produžetak američke bezbednosne politike. Svrha NATO-a nije evropska bezbednost, svrha NATO-a je američka bezbednost. I to je sve. 

EKSKLUZIVNO ZA „AKTUELNOSTI“! BIVŠI AMERIČKI OBAVEŠTAJAC SKOT RITER O STOLTENBERGU I NATO-u: „Stoltenberg je palikuća! NATO je želeo da izgradi ukrajinsku vojsku koja bi mogla da napadne Ruse u Donbasu“

– Kada se Varšavski pakt raspao, Evropa je uspela da ubedi Sjedinjene Države u dve stvari: Prvo, da je nestabilnost nastala raspadom Jugoslavije predstavljala pretnju evropskoj bezbednosti, i da je jedino sredstvo za nošenje sa tom pretnjom bio NATO. Tako da niste mogli da rasformirate NATO, jer je on bio potreban radi evropske bezbednosti. Takođe, kako se Istočna Evropa oslobađala od Rusije, postojao je potencijal za nestabilnost jugoslovenskog tipa, pa je stogla bilo neophodno širiti NATO, radi uvlačenja bivših zemalja Varšavskog pakta u NATO da bi se zaštititle od one vrste nestabilnosti koja je nastala raspadom Jugoslavije. I sjedinjene Države i NATo su ovo prihvatili. Problem je u tome što je uvlačenje Istočne Evrope u savez sa sobom donelo i mnogo anti-ruskih predrasuda. Poljsku i baltičke države ne zanima bivša Jugoslavija, njih zanima samo Rusija, potencijalna opasnost od Rusije i slabljenje Rusije. NATO-u nije bio potreban neprijatelj, i Rusija je postala neprijatelj, i zato NATO postoji.

NATO nije odbrambeni savez. Prvo, videli smo kako su krenuli u rat protiv Srbije. To nije odbrambeni savez, to je bila ofanzivna akcija. Nelegalna. Bez ikakvog utemeljenja u međunarodnom pravu. Ali je NATO sam za sebe zakon. Videli smo i angažovanje NATO-a u Iraku, i obuku iračke vojske posle invazije, zatim i angažman u Avganistanu, i kakve to veze ima sa organizacijom severnoatlanskog saveza? Videli smo umešanost u promenu režima u Libiji. I to je jednostavno realnost. NATO je sila zla u svetu, čije je srce potrebno probosti kolcem, onako kako se čini sa vampirima. Nadam se da će se to desiti. 

– Sada se govori o širenju na Pacifik. NATO je organizacija kojoj je potreban sukob da bi opsatla. To je kao vampir kojem je potrebna krv. NATO-u je potreban rat. Ne verujem da će NATO još mnogo dugo trajati, mislim da se urušava, mislim da je postalo očigledno da je to tigar od papira. Mislim da će Evropljanima biti važnije kako da greju svoje domove i hrane porodice, nego kako da pomognu novoj nemačkoj vojsci vrednoj 100 milijardi dolara u novom pohodu na istok. Ne znam šta ljudima pada na pamet kada to čuju, ali ne mogu da zamislim da išta dobro može da donese ponovno naoružavanje Nemačke i njeno ponovno okretanje ka Istoku i marširanje na Rusiju. Nije upalilo u prošlosti, neće upaliti ni sada. 

– Prva stvar koju bih pitao Jensa Stoltenberga, je pre nego što počneš da pričaš o povećanju na 300.000, probaj prvo da mobilišeš onih 40.000 s kojim navodno sada raspolažeš. Baš probaj. Ne možeš. Zato što ne postoje. Oni postoje na papiru, ali ne bi bilo ničeg brzog u tome kako bi se mobilisali, i mnoge države-članice ne bi bile u stanju da ispune svoje obaveze. A što se tiče postizanja cilja od 300.000, daću ti primer. Stoltenberg je rekao da NATO sada raspolaže sa četiri borbene grupe veličine ojačanih bataljona raspoređenih u Poljskoj i tri baltičke države. Rekao je da bi se one povećale na veličinu brigada. To je iznenadilo zemlje koje u tome učestvuju. Reako bih da su Britanci bili šokirani saznanjem da će se od njih sada tražiti da razmeste brigadu u Estoniji. Jedva su bili u stanju da pošalju bataljon u Estoniju, a sada se od njih očekuje brigada u isto vreme kada smanjuju svoju vojsku sa 82.000 na 72.000. Nemaju dovoljno vojnika za to. Nemaju ni sposobnost za to. Nemci su morali da kanibalizuju svoje oklopne snage zarad razmeštanja jednog ojačanog bataljona u Litvaniji. Kako će Nemci da stvore brigadu kada nemaju odgovarajuću strukturu snaga, i kada se njihova oprema slabo održava? Možemo i o tome u nedogled. Sjedinjene Države su postavile komandu Petog korpusa u Poljskoj. Jedan korpus se sastoji od najmanje dve divizije, Sjedinjene Države mogu jedva da sastave jednu diviziju vojske u Evropi, a ne bismo bili u stanju da logistički i operativno održimo tu silu. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter