Izvor: Kurir
04.06.2024 u 07:49
0

EL NINJO USKORO PRERASTA U LA NINJU: Povezana je sa OVIM!

Vremenska pojava El Ninjo, koja može prouzrokovati ekstremne uslove poput šumskih požara i tropskih ciklona trebalo bi da se kasnije ove godine pretvori u generalno hladnije uslove La Ninja, objavila je danas Svetska meteorološka organizacija (WMO).

El Ninjo je prirodna vremenska pojava, povezana sa poremećajem obrazaca vetra usled kojih se javljaju veće temperature površine okeana u istočnom i centralnom Pacifiku, a La Ninja donosi hladniju temperaturu Tihog okeana oko ekvatora, a povezana je sa poplavama i sušama.

Prema oceni WMO, postoji 60 odsto šansi da će se uslovi La Ninje pokazati između jula i septembra, a 70 odsto između avgusta i novemgra, javlja Rojters.

„Kraj El Ninja ne znači pauzu u dugotrajnim klimatskim promenama koje će naša planeta i dalje doživljavati zbog gasova staklene bašte”, ocenila je zamenica generalnog sekretara WMO Ko Baret, konstatujući da će izuzteno visoke temperature površine mora i dalje „igrati važnu ulogu u narednim mesecima”.

Proteklih devet godina najtoplije su otkad se beleže ti podaci, uprkos hladnom uticaju La Ninje koji je trajao od 2020. do početka 2023. godine, objavio je WMO.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter