Izvor: 24SEDAM
15.09.2024 u 10:32
0

TEHERAN BI MOGAO DA NAPRAVI NUKLEARNU BOMBU: Alarm u SAD i Britaniji zbog mogućeg nuklearnog sporazuma Iran-Rusija

Entoni Blinken, američki državni sekretar, takođe je izrazio zabrinutost zbog ojačavanja odnosa dve države

Britanija i SAD strahuju da je Rusija podelila nuklearne tajne sa Iranom u zamenu da Teheran snabdeva Moskvu balističkim projektilima za gađanje Ukrajine, prenosi Gardijan.

Tokom samita u Vašingtonu u petak, Kir Starmer i američki predsednik Džo Bajden su priznali da dve zemlje pojačavaju vojnu saradnju u trenutku kada je Iran u procesu obogaćivanja dovoljno uranijuma da ispuni svoj dugogodišnji cilj da napravi nuklearnu bombu.

Pozivajući se na neimenovane britanske izvore, list piše da postoji zabrinutost zbog iranske trgovine nuklearnom tehnologijom, koja je deo produbljivanja saveza između Teherana i Moskve.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, takođe je izrazio zabrinutost zbog ojačavanja odnosa između Rusije i Irana prilikom posete Londonu na samitu sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lamijem.

ZELENSKI SPREMAN NA PREKID VATRE: Rusi osujetili još jedan ukrajinski napad

– Rusija daje tehnologiju koju Iran traži, uključujući nuklearna pitanja, kao i neke informacije o svemiru – rekao je Blinken, optužujući dve zemlje za „destabilizujuće aktivnosti koje donose još veću nesigurnost“ širom sveta.

Britanija, Francuska i Nemačka zajedno su prošle nedelje upozorile da su iranske zalihe visoko obogaćenog uranijuma „nastavile značajno da rastu, bez ikakvog kredibilnog opravdanja“ i da su akumulirale četiri „značajne količine“ od kojih bi svaka mogla da se koristi za pravljenje nuklearne bombe, napominje list.

Nije jasno koliko bi brzo Iran uspeo da napravi nuklearnu bombu, ali pomoć Rusije značajno bi ubrzala taj proces. Teheran je negirao da pokušava da napravi bombu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter