Izvor: Kurir
03.09.2024 u 09:10
0

HAMAS ĆE PLATITI TEŠKU CENU ZA TO: Netanjahua ne zanima Bajdenova opomena

Američki predsednik Džo Bajden juče je rekao da je blizu tome da predstavi konačan predlog za dogovor o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Gazi, ali da ne misli da izraelski premijer Benjamin Netanjahu ulaže dovoljno napora da osigura sporazum.

Netanjahu je međutim odbacio kritike, dok u Izraelu i dalje traju antivladini protesti.

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK AUTOBUSA KOJI SE ZALETEO U UČENIKE I RODITELJE: 11 mrtvih među njima petoro dece (VIDEO)

Glas Amerike navodi da je Bajden komentarisao situaciju u vezi s Izraelom uoči sastanka u Beloj kući sa savetnicima uključenim u pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca i primirju.

Na pitanje novinara da li planira da obema stranama ove nedelje predstavi konačan dogovor o taocima, Bajden je rekao: Veoma smo blizu tome.

„Nada umire poslednja“, dodao je Bajden na pitanje da li će dogovor biti uspešan. Na pitanje da li misli da Netanjahu radi dovoljno da obezbedi sporazum o taocima: Bajden je kratko odgovorio „NE“.

Bajden je na sastanku, kojem je prisustvovala i potpredsednica Kamala Haris, izrazio „bes i očaj“ zbog smrti talaca, saopšteno je iz Bele kuće. Bajden i Haris su na sastanku informisani o predlogu koji podržavaju SAD, Katar i Egipat i razgovarali o narednim koracima da se oslobode preostali taoci.

Komentarišući Bajdenovu izjavu, Netanjahu je rekao da bi pritisak trebalo da se vrši na Hamas, a ne na Izrael, naročito nakon smrti talaca.

„I posle ovoga od nas traže da pokažemo da smo ozbiljni? Traži se da pravimo ustupke? Kakva se time šalje poruka Hamasu? Da ubije više talaca“, rekao je izraelski premijer.

„Već smo napravili ustupke. Hamas još to nije uradio…Niko nije više od mene rešen da oslobodi taoce. Ali niko mi neće držati pridike“, naglasio je Netanjahu.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Rojters da su SAD priznale da Netanjahu podriva napore da se postigne sporazum. Dodao je da će na bilo koji predlog o trajnom primirju i potpunom izraelskom povlačenju biti pozitivno odgovoreno.

Redak poziv na generalni štrajk u Izraelu u znak protesta zbog neuspešnog vraćanja talaca u Gazi koje je ubio palestinski ekstremistički pokret Hamas, doveo je do zatvaranja i drugih poremećaja širom zemlje u ponedeljak, uključujući i glavni međunarodni aerodrom.

Ali poziv na štrajk je ignorisan u nekim oblastima, odražavajući duboke političke podele. Desetine hiljada Izraelaca izašlo je na ulice kasno u nedelju od tuge i besa nakon što je vojska pronašla tela šestoro ubijenih talaca u Gazi.

Netanjahu je u ponedeljak rekao da traži da mu bude oprošteno što nije uspeo da spasi šest talaca.

„Bili smo blizu, ali nismo uspeli. Hamas će platiti tešku cenu za to“, poručio je izraelski premijer na konferenciji za novinare. Dodao je i da je taocima pucano u potiljak.

Porodice i veliki deo javnosti okrivili su premijera Netanjahua, rekavši da su mogli biti vraćeni živi u dogovoru sa Hamasom da se okonča skoro 11-mesečni rat. Ali drugi podržavaju Netanjahuovu strategiju održavanja nemilosrdnog vojnog pritiska na Hamas, čiji je napad 7. oktobra na Izrael pokrenuo rat.

Kažu da će to na kraju naterati ekstremiste da popuste pred izraelskim zahtevima, potencijalno dovesti do uspešnijeg spasavanja i na kraju uništiti grupu.

Najveći izraelski sindikat Histadrut pozvao je na generalni štrajk za ponedeljak, prvi od početka rata. Njegov cilj je da zatvori ili poremeti glavne sektore privrede, uključujući bankarstvo, zdravstvenu zaštitu i glavni aerodrom u zemlji.

Avio-kompanije na glavnom izraelskom međunarodnom aerodromu Ben-Gurion obustavljale su odlazne letove između 8.00 i 10.00 časova. Ti letovi su ili polazili ranije ili su malo kasnili, a viđeni su putnici kako stoje u redu na šalterima za čekiranje uprkos ograničenom prekidu.

Dolazeći letovi su se tokom tog vremena odvijali kao i obično, navodi izraelska uprava aerodroma. Banke, neki veliki tržni centri i vladine kancelarije zatvoreni su zbog štrajka, a javni prevoz je ograničen. Opštine u centralnom delu Izraela, uključujući Tel Aviv, učestvovale su u štrajku, što je dovelo do skraćenja školskih časova i otkazivanja javnih vrtića i vrtića.

Mnoge opštine, međutim, uključujući Jerusalim, nisu učestvovale u štrajku. Izraelski mediji su izvestili da je država apelovala na radni sud da otkaže štrajk, rekavši da je politički motivisan. Demonstracije u nedelju izgledale su kao najveće od početka rata, a organizatori procenjuju da se do 500.000 ljudi pridružilo nacionalnim događajima i glavnom mitingu održanom u Tel Avivu.

Oni zahtevaju da Netanjahu postigne dogovor o vraćanju preostalih oko 100 talaca koji su zarobljeni u Gazi, od kojih se za trećinu veruje da je mrtva, čak i ako to znači da Hamas neće biti uništen do kraja i da se vojska povuče iz enklave. Mnogi Izraelci podržavaju ovu poziciju, ali drugi daju prioritet uništavanju ekstremističke grupe u odnosu na slobodu talaca. Netanjahu je obećao „potpunu pobedu“ nad Hamasom i krivi ga za neuspeh pregovora prethodnih meseci.

Izrael je saopštio da je Hamas ubio svih šest talaca neposredno pre nego što su izraelske snage stigle u tunel u kojem su držani. Trojica od njih, uključujući jednog Amerikanca izraelskog porekla, navodno je trebalo da budu oslobođeni u prvoj fazi predloga o prekidu vatre o kojem se raspravljalo u julu.

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je obdukcijama utvrđeno da su taoci upucani iz neposredne blizine i da su umrli u četvrtak ili petak. Netanjahu je okrivio Hamas, rekavši da „ko god ubija taoce ne želi dogovor“. Hamas je za njihovu smrt okrivio Izrael i Sjedinjene Države, optužujući ih da odugovlače pregovore postavljajući nove zahteve, uključujući trajnu izraelsku kontrolu nad dva strateška koridora u Gazi.

Hamas je ponudio oslobađanje talaca u zamenu za prekid rata, potpuno povlačenje izraelskih snaga i oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika, uključujući ekstremiste visokog profila. Jedan od šest talaca bio je Amerikanac izraelskog porekla Herš Goldberg-Polin (23), rodom iz Berklija u Kaliforniji, koji je u napadu izgubio deo leve ruke od granate.

Hamas je u aprilu objavio snimak na kojem se vidi kako je živ, što je izazvalo proteste u Izraelu. Bio je jedan od najpoznatijih talaca, a njegovi roditelji su vodili kampanju visokog profila za oslobađanje zarobljenika, sastali su se sa predsednikom, papom Franjom i obraćajući se na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji prošlog meseca. Bajden je u nedelju rekao da je „razoren i ogorčen“. Bela kuća je saopštila da je razgovarao sa roditeljima Goldberg-Polin i izrazio saučešće.

Hamas je u oktobru zarobio oko 250, a Izrael navodi da je oko 100 i dalje u zarobljeništvu, uključujući 35 za koje se smatra da su mrtvi.

Više od 100 je oslobođeno tokom primirja u novembru u zamenu za oslobađanje Palestinaca koje je zatvorio Izrael. Izraelske snage su spasile osam. Izraelske trupe greškom su ubile trojicu Izraelca koji su pobegli iz zatočeništva u decembru.

Pripadnici Hamasa, organizacije koju Izrael, SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku ubili su oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, kada su upali u južni Izrael 7. oktobra. U izraelskoj ofanzivi odmazde u Gazi ubijeno je preko 40.000 Palestinaca, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima Hamasa, koji ne prave razliku između civila i boraca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar