Izvor: ALO
13.06.2024 u 16:25
0

ITALIJA GLASNO PROGOVORILA: Otkrivamo šta traži od EU, a ima veze sa Kosovom!

Italija je deo Kvinte (velika međunarodna petorka, koju još čine SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska), ima svog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine (Frančesko Talo) i veoma je aktivna u snagama Kfora na Kosovu i Metohiji, ali je realno bila u zapećku u rešavanju kosovskog pitanja u odnosu na ostale pomenute države. Sada će se, međutim, to po svemu sudeći promeniti, dobro upućeni sagovornici iz diplomatskih krugova.

Sve se već dugo krčka, ali je jedna činjenica konkretizovala težnju Italije da na mnogo veća vrata uđe među one koji se pitaju u EU, kada je reč o Kosovu i dijalogu Beograda i Prištine. Zasad će taj uticaj biti neformalan, a sa formiranjem nove Evropske komisije trebalo bi i da se formalizuje. Ovu novinu pre svega je omogućio uspeh koji su italijanska premijerka Đorđa Meloni i njena partija Braća Italije postigle na izborima za Evropski parlament održanim proteklog vikenda. Za razliku od lidera Nemačke i Francuske Olafa Šolca i Emanuela Makrona, ali i mnogih drugih širom Starog kontinenta, Melonijeva je cementirala svoju lidersku poziciju i bila dominantna u Italiji. Time je, kažu iskusne diplomate, znatno povećala svoj značaj i buduću ulogu u EU. Kako je rekao jedan od naših sagovornika, njena reč ubuduće će se u Briselu mnogo više slušati.

 

MEDVEDEV OŠTRO PRIPRETIO AMERICI: Rusija će im napraviti pakao od života!

Da je tako, može se zaključiti i po tome što je odmah posle evropskih izbora usledilo nekoliko izjava ambasadora Italije u Beogradu Luke Gorija na temu Kosova i Metohije, to jest dijaloga Beograda i Prištine.

Tako je Gori juče, nakon razgovora sa potpredsednicom Skupštine Srbije Snežanom Paunović, ukazao na potrebu za formiranjem Zajednice srpskih opština kao ključnim korakom koji bi omogućio uspeh dijaloga.

Italija je, inače, bila jedna od država koje su imale presudan uticaj na odlaganje već viđenog prijema Prištine u Savet Evrope i već tada se videlo da je vlada u Rimu, s Đorđom Meloni na čelu, rešila da se mnogo više nego ranije angažuje kada su u pitanju Beograd i Priština. Bitno je takođe reći i da je stav Italije donekle uravnoteženiji nego što je bilo pre nekoliko godina. Ne treba, naravno, gajiti iluziju da bi se spoljna politika te države po pitanju Kosova i Metohije mogla drastično promeniti, ali u ovako teškoj situaciji kakva je sada, svaki pa i najmanji znak razumevanja pozicije Srbije je i te kako značajan.

Uporedo s težnjom da po ovom pitanju dobije važniju ulogu u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Italija će, kako saznajemo, zahtevati da i po drugim pitanjima, unutar nove Evropske komisije, njeni stavovi budu zastupljeniji. S obzirom na to da je privredna saradnja Srbije i Italije respektabilna, to bi moglo da bude od značaja za našu zemlju i njen ekonomski razvoj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter