Izvor: blic
13.08.2024 u 12:41
0

KATASTROFA BIBLIJSKIH RAZMERA: Jezivi prizori požara kod Atine (VIDEO)

Jezivi prizori požara kod Atine lede krv, kuće izgorele u plamenu, 1.000 vatrogasaca na terenu: Sve se pretvorilo u pepeo

Najtopliji jul u istoriji Grčke doneo je i apokaliptične požare u okolini Atine, sa kojima vatrogasci već danima ne mogu da se izbore. Jedna žena je stradala, a sada 702 vatrogasca sa 27 šumarskih ekipa, 199 vozila i volontera rade uz pomoć svih agencija Civilne zaštite. Iz vazduha, periodično, oko 35 letelica pomaže u gašenju požara. Očajni meštani poručuju da se „sve pretvorilo u pepeo“, a zbog težine situacije brojne zemlje, među kojima je i Srbija, šalju pomoć Grčkoj.

Photo/Aggelos Barai)

Hitne službe izdale su 30 poruka o evakuaciji stanovnika iz više oblasti u okolini Atine. Ranije je iz predostrožnosti evakuisana Opšta bolnica „Amalija Fleming“ i pacijenti su prebačeni u bolnicu „Pamakaristos“.

VIŠE OD 560 VATROGASACA SE BORI SA VATROM KOD ATINE: Grčka traži pomoć EU

Kako je ranije rekao ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias, reč je o „izuzetno opasnom“ požaru, kao i da se bitka vodi u „dramatičnim uslovima“.

Prema navodima vatrogasaca, vatra izmiče kontroli i stalno menja pravac. Vetrovi su pomogli vatri da pređe ogromnu udaljenost, spaljujući sve na svom putu, a dužina vatrenog fronta je dostizala 30 km.

. (AP Photo/Michael Varaklas)
Ugljenisano telo pronađeno u kupatilu

Jedna osoba je izgubila život u požaru kod Atine. Ona se spremala da ode na odmor kada je vatra zahvatila objekat u kome je radila, usled čega je ostala zarobljena.

Vlasnik zanatske radnje u kojoj je stradala žena radila potvrdio je za „Prototemu“ da je pokušala da se skloni u kupatilu zgrade, kao i da je tamo pronađeno njeno ugljenisano telo.

Nazvala me je i rekla mi da gori. Pitao sam je šta radiš tamo i onda je linija prekinuta. Ona je htela da ode večeras i dođe u ponedeljak na posao. I da ne bi izgubila dnevnicu, kažem joj da dođe na posao popodne i da ode i vrati se u ponedeljak – rekao je očajan muškarac.

Kako je za „Prototemu“ rekao odgajivač Dimitris, „sve se pretvorilo u pepeo, nema ničega“.

Privrednici pokušavaju da sačuvaju svoje posede od požara koji je iza sebe ostavio na desetine kuća izgorelih kuća.

Zemljište koje je nekada bilo dom životinja nestalo je u plamenu, ostavljajući za sobom samo crni pepeo i ostatke izgorelog drveća.

Ulice sela Pentelija, nekada pune života, sada su prekrivene prašinom i krhotinama. Mnoge kuće, koje su nekada bile skloništa za porodice, uništene su. Neke od njih su samo ruševine, sa oštećenim pločicama i zidovima koji svedoče o snazi vatre.

Meštani, šokirani razaranjem, šetaju među ruševinama sa pogledom punim tuge i strepnje za sutra.

Sablasni pejzaž Pentelija nakon požara ostaće svima urezan u pamćenje, podsećajući na razornu snagu prirode, ali i otpornost ljudskog duha.

Predsednik Civilne zaštite KEDE-a Vlasis Siomos napravio je prvu procenu ukupnog broja kuća koje je uništila vatra.

-Broj kuća koje će biti potpuno uništene preći će 100 – ocenio je Siomos.

Apokaliptični prizori koji stižu iz Varnavasa pokazuju da se u ovoj oblasti verovatno nalazi većina kuća koje su izgorele, od kojih su mnoge potpuno uništene, dok su neke sa spaljenim krovovima.

„Biblijska katastrofa“

Portparol vatrogasne službe Vasilijos Vatrakogijanis rekao je da i dalje ima više „lokalizovanih plamenova“, uglavnom oko naselja Maraton i Penteli.

– Ceo naš grad je zahvaćen plamenom i prolazi kroz teška vremena – kaže Sterjos Cirkas, gradonačelnik drevnog Maratona.

Najmanje dve bolnice su evakuisane u gradu, a mnoge zidane kuće su izgorele u plamenu, navodi novinska agencija AFP.

– Suočavamo se sa biblijskom katastrofom – rekao je Cirkas za grčki televizijski kanal „Skaj“.

Ugroženi ljudi, životinje, kuće, fabrike…

Nisu samo kuće i stotine automobila izgoreli u plamenu. Pored ogromnog uništenja prirodnog bogatstva Atike i stotina životinja (oko 150 životinja je prebačeno u objekte za hitne slučajeve, od kojih su četiri lečene od opekotina, a dve uginule), požari utiču na infrastrukturu, kao što je električna mreža, ali i javne zgrade, kao što su stadioni.

U vatrenom obruču, u predelima kroz koje je prošao, plamen je progutao i preduzeća. Fabrika hemikalija, skladište drveta, preduzeće za prodaju ulja, benzinske pumpe, magacini, zanatske radnje, imanja svih vrsta, kao i njive, uništeni su u buktinji koju vatrogasci ne mogu da zaustave.

Lokalne vlasti pozivaju stanovnike i turiste da pomno prate odluke, kao i da se evakuišu čim dobiju poruku Hitnih službi. Vatrogasci su spasili i više životinja iz ugroženih područja, a volonteri apeluju da sve da pomognu i životinjama koje ne mogu da pobegnu od požara

.

Srbija poslala helikopter Grčkoj

Srbija je poslala Grčkoj jedan helikopter, a Italija dva aviona, rekao je pukovnik Vatrakojanis. Španija, Češka i Rumunija šalju dodatna vozila i osoblje.

Susedna Turska se takođe sprema da pošalje dva aviona i helikopter, a sama Grčka je zatražila pomoć Evropske unije (EU) u gašenju požara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter