Izvor: NOVOSTI
14.06.2024 u 12:41
0

KINA DANAS U FOKUSU G7: Prvi put u istoriji – Na samitu i papa Franja

U ITALIJANSKOM letovalištu Borgo Enjacija danas se nastavlja samit G7, a očekuje se da fokus bude na Kini. Na samitu će danas učestvovati i papa Franja, što će biti prvi put u istoriji da poglavar Rimokatoličke crkve prisustvuje radnom sastanku G7.

Papa Franja će učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI), navodi Rojters. Osim što će održati govor o veštačkoj inteligenciji, papa će imati više bilateralnih sastanaka, uključujući i sastanke sa predsednicima SAD, Ukrajine i Turske.

– Ovo je istorijski dan… To je prvi put da je papa na G7. Ponosna sam da će se to dogoditi pod italijanskim predsedavanjem – izjavila je juče italijanska premijerka Đorđa Meloni.

 

PUTIN KRIVI ZAPAD ZA RAT U JUGOSLAVIJI: Vašington je uništio stabilnost u svetu

Lideri G7 će takođe razgovarati o imigraciji, ključnom pitanju za Melonijevu, koja teži suzbijanju ilegalnih migracija iz Afrike, a pokrenula je plan razvoja na kontinentu kako bi se pozabavila osnovnim uzrokom odlazaka, navodi Rojters. Agencija dodaje da se očekuje da će lideri izraziti zabrinutost zbog viška industrijskih kapaciteta Kine i podrške te zemlje Rusiji.

EU je u utorak saopštila da će od jula uvesti dodatne carine do 38,1 odsto na uvezene kineske električne automobile, dok je Peking najavio da će preduzeti mere da zaštiti svoje interese.

Samit G7 počeo je juče, a prvog dana postignut je dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter