Izvor: Alo
05.06.2024 u 19:34
1

KONAČNO MIR U UKRAJINI? Kina je proglasila partnerstvo „bez granica“ s Rusijom

Prvi zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova posetio je u sredu Kinu i pozvao je da pošalje delegaciju na samit o Ukrajini koji će se tokom ovog meseca održati u Švajcarskoj, očigledno se nadajući da je još uvek moguće uveriti Peking da prisustvuje tom važnom skupu.

Rusija nije pozvana da učestvuje na samitu koji se održava od 15. do 16. juna. Peking od pre daje na znanje da se drži podalje i ističe prisutnost obeju zaraćenih strana preduslovom za bilo kakvu značajnu mirovnu konferenciju.

„Ukrajinska strana se nada da bi učestvovanje Kine na ovom događaju moglo biti dobra prilika za praktičan doprinos postizanju pravednog i trajnog mira u Ukrajini“, stoji u objavi ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova nakon sastanka u Pekingu između prvog zamenika ministra spoljnih poslova Andrija Sibihe i kineskog zamenika ministra spoljnih poslova Sun Veidonga.

NAPADNUTA AMERIČKA AMBASADA U BEJRUTU: Intervenisala libanska vojska

Kijev kaže da je više od stotinu zemalja prihvatilo njihov poziv na samit na kojem će se raspravljati o odredbama mirovnog plana koji je zacrtao predsednik Volodimir Zelenski kako bi pokušao da okonča rusku ofanzivu na Ukrajinu koja traje već treću godinu zaredom.

Moskva je zamisao o održavanju samita bez njenog učesvovanja nazvala besmislenom, a Ukrajina je optužila Moskvu za pokušaj ometanja konferencije.

Samo nekoliko dana pre nego što je Moskva pokrenula svoju sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kina je proglasila partnerstvo „bez granica“ s Rusijom, ali sve se vrijeme predstavlja kao neutralan učesnik u sukobu.

Pre više od godinu dana objavila je dokument od 12 tačaka u kojem iznosi opšta načela za završetak rata, što su dvee zaraćene strane pozdravile.

Kina i Brazil prošli tjedan potpisali su zajedničku izjavu kojom pozivaju na mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KONAČNO MIR U UKRAJINI? Kina je proglasila partnerstvo „bez granica“ s Rusijom”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter