Izvor: Alo
16.09.2024 u 13:47
0

LAJEN TRENUTNO FORMIRA NOVI SASTAV EVROPSKE KOMISIJE: Evropski komesar Tjeri Breton dao ostavku

Jedan od ključnih članova Evropske komisije, evropski komesar za unutrašnje tržište, Tjeri Breton iz Francuske, u ponedeljak je najavio da će odmah podneti ostavku na svoju funkciju nakon odluke Ursule Von der Lajen, reizabrane na drugi mandat, da da ga ne imenuje u novu EK iz „ličnih razloga“.

Političar je to objavio na mreži Iks , a objavio je i kopiju pisma koje je poslao fon der Lajen.

STANJE SE POGORŠAVA: Jeziv snimak nabujale reke koja nosi sve pred sobom!

– Pre nekoliko dana, u poslednjoj fazi pregovora o sastavu buduće komisije, zatražili ste od Francuske da povuče moje ime – iz ličnih razloga, o kojima nikada niste direktno razgovarali sa mnom – i ponudili, kao politički kompromis, navodno uticajniji portfelj za Francusku u budućoj komisiji. Sada će vam biti ponuđen još jedan kandidat… U svetlu ovih poslednjih događaja i daljih dokaza o (vašem) sumnjivom rukovodstvu, primoran sam da kažem da ne mogu da više ispunjavam svoje dužnosti u Evropskoj komisiji, dakle, dajem ostavku na mesto evropskog komesara, koji odmah stupa na snagu“.

Evropski komesar je takođe simbolično objavio na Ks mreži svoj „portret za svoj drugi mandat u Evropskoj komisiji“: uokvireno prazno belo platno.

Ursula fon der Lajen, izabrana za šeficu EK u drugom petogodišnjem mandatu, trenutno formira novi sastav Evropske komisije.

Svaka zemlja EU mora da predloži svog kandidata za mesto evropskog komesara. Formiranje komisije teče sporo, fon der Lajen pokušava da postigne „rodnu ravnopravnost” u novom sastavu i čak je bila prinuđena da odloži za nedelju dana predstavljanje svog novog kabineta poslanicima Evropskog parlamenta.

Bugarska je jedina zemlja koja je odgovorila na taj zahtev, zbog čega je Fon der Lajen, prema navodima medija, vršila prtisak na najmanje pet manjih zemalja EU da zamene muške kandidate ženskim kako bi ostvarila cilj o ravnopravnoj zastupljenosti polova u novoj Komisiji.

Predsednica EK bi sutra u Strazburu trebalo da predstavi strukturu nove Komisije i raspodelu portfelja među kandidatima za komesare.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter