Izvor: sputnik
24.07.2024 u 19:59
0

NADOKNADJUJU IZGUBLJENO: Ukrajina otvara novi front protiv Rusije

Ukrajina pokušava da osujeti planove Moskve u Africi, pokušavajući da razvije diplomatske odnose sa zemljama na kontinentu, piše francuski list „Point“.

„Poslednjih meseci Ukrajina je aktivirala svoju diplomatiju u afričkom pravcu otvaranjem novih ambasada… U uslovima hibridnog sukoba sa Rusijom koji će, izgleda, trajati još dugo Kijev namerava da lobira za svoje interese u regionu koji je važan za Moskvu“, navodi se u članku.

Kako je precizirano, Kijev do kraja 2024. godine planira da otvori u regionu 20 ambasada. Rusija, sa druge strane, ima duplo više diplomatskih predstavništava u Africi.
Kako je rekao ambasador Ukrajine u Senegalu Jurij Pivovarov, „Ukrajina nadoknađuje izgubljeno vreme u Africi“.
Autor članka takođe napominje da su mnoge zemlje Crnog kontinenta odbile da se okrenu protiv Rusije nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„Bili smo razočarani nedostatkom hrabrosti kod nekih zemalja koje smo smatrali saveznicima. I dalje nam se čini nezamislivim da mnoge zemlje ne osuđuju postupke Rusije, barem u moralnom smislu“, požalio se Pivovarov.
On je istakao da je Kijev, pre svega, zainteresovan za jačanje političkih i ekonomskih veza sa Afrikom, a nije isključio ni vojnu saradnju.
Rusija u poslednje vreme aktivno razvija odnose sa afričkim zemljama. Prošlog leta u Sankt Peterburgu je održan samit Rusija-Afrika na kome su učestvovale delegacije iz 48 zemalja. Kako je istakao portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, neke zemlje su „prilično ljubomorne” na strategiju Moskve, te da Rusija mora dobro da radi da bi se izborila sa konkurencijom u regionu.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter