Izvor: Kurir
26.06.2024 u 12:29
1

NETANJAHU UHAPŠEN? Sud bi uskoro mogao da izda poternicu za njim

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kaže da postoji velika mogućnost da glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan izda poternicu i zatraži njegovo i hapšenje ministra odbrane Joava Galanta, čak i pre Netanjahuovog govora u Kongresu SAD, najavljenog za kraj jula.

Netanjahu je sinoć sazvao sastanak radi razgovora o mogućnosti koju navodno nazire, da se sud u Hagu povinuje zahtevu glavnog tužioca i uskoro izda te naloge za hapšenje.

PRAVILA DEBATE PROMENJENA: Imali su jasnu predstavu retoričkih profila duelista

Sastanku su prisustvovali ključni izraelski zvaničnici, uključujući ministra pravde, strateških poslova i vrhovnu tužiteljku, javljaju izraelski mediji.

Netanjahu procenjuje da će sud postupiti po zahtevu tužioca i uskoro izdati poternice, mada za sada ne postoji jasan nagoveštaj sudske odluke.

Tužilac Kan je podneo zahtev 20. maja i sve je bliža odluka pretresnog veća MKS.

Uobičajeno je da taj proces traje od jednog do osam meseci, što znači da je januar krajnji rok u tom slučaju.

Izraelski mediji podsećaju da je MKS za samo mesec dana izdao poternicu protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Pošto je Kan podneo zahtev javno po svoj prilici će se i sudska odluka javno objaviti, ali postoji mogućnost da se poternice izdaju tajno, kako bi se sprečilo mešanje u proces.

U Izraelu su već u toku diskusije o tome šta će uslediti ako sudije u Hagu zaista izdaju naloge za hapšenje Netanjahua i Galanta.

Jedna od mogućnosti koja se razmatrala je da se Netanjahu lično žali Kanu, ali je ta opcija odbačena.

I Izrael i pojedinci suočeni sa poternicama imaju opciju da se žale sudu i predstave argumente za poništenje.

Izrael može da se žali na osnovu jurisdikcije i komplementarnosti, a pojedinci takođe na osnovu jurisdikcije, pored ostalog, ali se ne zna da li bi žalbe bile trebalo da budu pismene ili izrečene u sudu.

Potpisnice Rimskog statuta koji definiše ovlašćenja MKS su 123 zemlje.

One su obavezne da postupe po poternici i uhapse pojedince protiv kojih su podignute. Izrael nije potpisao taj statut.

Netanjahu bi se ipak suočio sa rizikom da bude uhapšen ako njegov avion sleti, čak i u slučaju hitne potrebe, u zemlju koja je potpisnica statuta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NETANJAHU UHAPŠEN? Sud bi uskoro mogao da izda poternicu za njim”

  1. TOSE NECE DESITI.AMERICKE VODJE SETAJU SLOBODNO,NACE MOCI DA BUDE.OPASNO JAKO OPASNO U SVIJETU.SVAKI DAN TOVISE ,OVO SVE MIRISE NA 3.SVECKI RAT.?

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter