Izvor: Alo
04.06.2024 u 08:13
0

NETANJAHU: Uništićemo Hamas!

Sukob Izraela i Hamasa – 241. dan. Čekaju se zvanični odgovori Izraela i Hamasa na predlog američkog predsednika Džozefa Bajdena o prekidu vatre u Gazi. Unutar izraelske vlade – podele. Pomoćnik Benjamina Netanjahua kaže da je Izrael prihvatio okvirni sporazum iako smatra da je manjkav. Istovremeno, ministar za nacionalnu bezbednost i ministar finansija prete da će oboriti vladu ako predlog bude prihvaćen. Ako Hamas pristane i Izrael će prihvatiti, poručuje portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Spasioci su pronašli još 50 tela u Džabaliji na severu Gaze, nakon što su se izraelske snage povukle iz tog grada posle tronedeljne operacije. Time je ukupan broj žrtava poslednjih dana dostigao 120.

NIKAD VEĆA PRETNJA: Ceo državni vrh Rusije na nogama! Svi čekaju da polete američke rakete

Najmanje 36.439 Palestinaca je poginulo, a njih 82.627 povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Huti: Ispalili smo balističku raketu „Palestina“ na Izrael

 

Jemenski Huti saopštili su da su danas ispalili balistišku raketu nazvanu „Palestina“ u napadu na južni izraelski grad Eilat.

„Jemenske oružane snage će nastaviti vojne operacije u podršci i solidarnosti sa potlačenim palestinskim narodom dok se agresija ne zaustavi i dok se ne ukloni opsada nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze,“ naveli su Huti, prenose mediji.

Rano jutros, izraelska vojska je saopštila da je oborila raketu iznad Eilata.
Huti su u proteklim mesecima lansirali desetine raketa i bespilotnih letelica na Izrael u znak podrške Palestincima u Gazi, ali većina njih je presretnuta.

Jemenska grupa takođe cilja brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru, navodeći da je to „odgovor na izraelsku ‘agresiju’ na Gazu“, prenosi Tanjug.

SAD: Jedino što sprečava momentalno primirje je Hamas

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je večeras da je trenutni predlog primirja u Gazi „skoro identičan onom za koji je Hamas rekao da bi prihvatio pre samo nekoliko nedelja“ i dodao da je „jedino što sprečava momentalno primirje“ Hamas.

On je dodao da SAD i drugi posrednici „još nisu dobili zvaničan odgovor na predlog od militantne grupe.“

„Svet bi trebalo da zna, palestinski narod bi trebalo da zna, da je jedino što sprečava momentalno primirje danas Hamas“, rekao je Miler, prenosi ABC njuz.

Dodao je da postoje neke razlike između predloga koje je Hamas ranije rekao da bi prihvatio, ali je istakao da su SAD, Katar i Egipat svi osećali da bi se prepreke mogle lako da se uklone.

Predsednik SAD Bajden proteklog petka predložio je predlog u tri faze, koji bi trebalo da dovede do oslobađanja talaca iz Gaze i prekida vatre.

Oko 55 odsto svih građevinskih objekata u Pojasu Gaze uništeno ili oštećeno

Oko 55 odsto svih građevinskih objekata u Pojasu Gaze uništeno je ili oštećeno ratom, podaci su preliminarne satelitske analize, koju je izvršio Satelitski centar Ujedinjenih nacija (UNSOAT).

 

Izrael nudi „42 dana“

Izrael je spreman za prekid vatre u Gazi na 42 dana kako bi oslobodio taoce, ali je opciju daljeg prekida je isključena sve dok se ne ispune ciljevi, saopštio je Benjamin Netanjahu.

Netanjahu: Uništićemo Hamas, Bajdenova verzija sporazuma o taocima nepotpuna

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je Komitetu za spoljne poslove i odbranu Kneseta da Izrael neće okončati rat u Pojasu Gaze dok ne ostvari svoja tri ratna cilja – uništenje Hamasovih vojnih i civilnih sposobnosti upravljanja, oslobađanje svih talaca i obezbeđivanje da Gaza ne predstavlja pretnju po Izrael.

Neimenovani zvaničnik izraelske vlade rekao je za Tajms ov Izrael da je Netanjahu na sastanku Komiteta rekao da Izrael neće pristati na drugu fazu sporazuma, koja uključuje potpuni prekid rata, kako je rekao američki predsednik Džozef Bajden, ako se kosi sa nekim od ta tri cilja.

Ranije danas Netanjahu je izjavio da su ta tri cilja deo plana za prestanak rata koji je odobrio “najviši nivo“ njegove vlade.

“Ovo nije nešto što sada dodajem. Nije nešto što dodajem jer sam pod pritiskom unutar koalicije. To je nešto o čemu smo se jednoglasno dogovorili u ratnom kabinetu“, rekao je Netanjahu.

Izrael: Sprečen teroristički napad Hamasa u Izraelu

Izrael je saopštio da je osujetio nedavni pokušaj Hamasa da izvrši samoubilački napad u Izraelu u režiji pripadnika terorističke grupe u Turskoj.

Prema bezbednosnoj agenciji Šin Bet, 15. marta, Anas Šurman, Palestinac poreklom iz grada Tulkarem na Zapadnoj obali, koji trenutno živi u Jordanu, priveden je u Nablusu zbog sumnje da je umešan u organizovanje bombaškog napada, objavio je Tajms ov Izrael.

Kako je navedeno, ispitivanjem Šurmana u decembru, otkriveno je da ga je regrutovao Imad Abid, operativac Hamasa koji živi u Turskoj, ali, koji je, takođe, poreklom sa Zapadne obale.

Šurman je pristao da izvrši samoubilački bombaški napad u ime Hamasa, navodi Šin Bet. Dodato je da je Šin Bet zaplenio bombu, tešku oko 12 kilograma i da su pronađena pisana uputstva o planu napada.

Dodatni članovi Hamasa koji su bili uključeni u organizovanje napada takođe su privedeni, a Šin Bet je naveo da su bili deo terorističke mreže u Nablusu.

Šurman je optužen za nekoliko teških bezbednosnih prekršaja, uključujući „pokušaj namernog izazivanja smrti“, što je, prema vojnom zakonu, ekvivalentno pokušaju ubistva.

Hezbolah lansirao dronove na štab izraelske vojske u Galileji

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je lansirala grupu borbenih dronova na štab izraelske vojske u Galileji.

Ovakav vazdušni napad Hezbolaha je prvi te vrste od početka sukoba sa Izraelom izazvanog ratom sa palestinskom militantnom grupom Hamas u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala tvrdnje Hezbolaha, ali su se sirene danas oglasile tri puta na severu Izraela kao upozorenje na napade iz Libana.

Izraelska vojska je saopštila danas da je likvidirala Ali Huseina Sabru, vojnog operativca u Hezbolahu zaduženog za regrutovanje novih boraca, kao i da su izraelske snage napale infrastrukturu Hezbolaha koja se sastoji od nekoliko vojnih kompleksa u oblasti Kotrani na jugu Libana.

Hezbolah je potvrdio da je napad grupe borbenih dronova došao kao odgovor na likvidaciju koju je izvršio Izrael nad jednim od pripadnika Hezbolaha u selu Zrarijeh na jugu Libana.

Egipat odbacuje prisustvo IDF-a na prelazu Rafe sa Gazom

Egipat je jasan u odbacivanju izraelskog prisustva na graničnom prelazu Rafa između egipatskog Sinajskog poluostrva i Pojasa Gaze, izjavio je u ponedeljak egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri.

 

Ganc: Povratak talaca prioritet; Galant: Vladavina Hamasa mora se okonča

Član ratnog kabineta Benjamina Netanjahua, Beni Ganc izjavio je da je državnom sekretaru Entoniju Blinkenu putem telefona jasno stavio do znanja da vraćanje talaca smatra „prioritetom na vremenskoj liniji rata“.

I Australija podržala Bajdenov plan za Gazu

Australija je poslednja u nizu zemalja koja je podržala predlog o prekidu vatre u Gazi koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden.

Ministarka spoljnih poslova Australija Peni Vong ponovila je pozive na „hitan humanitarni prekid vatre“, rekavši da je nivo ljudske patnje „neprihvatljiv“.

 

Izraelska vojska presrela balističku raketu ispaljenu iz pravca Crvenog mora

IDF su saopštile da je izraelska vojska presrela raketu zemlja-zemlja koja je krenula ka Izraelu iz pravca Crvenog mora.

 

IDF identifikovale telo mladića za koga se verovalo da je taoc u Gazi

Mladić za koga se prvobatno mislilo da su ga pripadnici Hamasa 7. oktobra uzeli kao taoca u Pojasu Gaze, proglašen je mrtvim nakon što je njegovo telo identifikovano u Izraelu, saopštila je izraelska vojska.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter