Izvor: Beta /AP, FoNet
07.06.2024 u 21:25
0

OKOLO PA NA MALA VRATA SAMO DA U RAT UĐE: Makron želi pokretanje pregovora o pristupanju Ukrajine EU do kraja juna

Predsednik Francuske Emanuel Makron, posle razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Parizu, izjavio je da se zalaže za pokretanje pregovora o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU) do kraja juna.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim u Jelisejskoj palati obećao da će „Francuska nastaviti“ da podržava Ukrajinu posebno „na evropskom nivou, kako bi pokušala da postigne efektivno pokretanje pristupnih pregovora do kraja meseca“.

Evropska komisija ocenila je da je Ukrajina ispunila sve preduslove za eventualno otvaranje pregovora za pristupanje EU, saznaje danas agencija Frans pres iz diplomatskih izvora u Briselu.

GENIJE NAD GENIJIMA: Devetogodišnja devojčica polaže prijemni ispit za upis na fakultet u Francuskoj

 

Međutim, odluka zahteva jednoglasnost svih članica EU, dok Mađarska, ruski saveznik, preti da blokira proces.

EK: Ukrajina i Moldavija ispunile uslove za početak pregovora

Evropska komisija danas je saopštila da su Ukrajina i Moldavija ispunile uslove za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, dodajući da je sada na zemljama članicama da to potvrde.

„Te dve zemlje su ispunile sve uslove“, rekla je portparolka EK Ana Pisonero, govoreći o sprovođenju reformi u Kijevu i Kišinjevu za borbu protiv korupcije i podršku manjinskim pravima.

Ona je istakla da su dalji koraci sada u rukama država članica, prenosi Politiko.

Da bi pristupni pregovori počeli, svih 27 zemalja članica mora da se dogovori oko pregovaračkog okvira za sazivanje međuvladine konferencije sa Ukrajinom i Moldavijom. Diplomate EU se zalažu da to učine već do kraja juna, a rasprava ambasadora je zakazana za 12. jun, kako bi se razrešile sve zabrinutosti koje imaju zemlje članice.

Ukrajina je podnela zahtev za pridruživanje EU u februaru 2022, a Moldavija mesec dana kasnije. Obe su dobile status kandidata u junu 2023, što je, po standardima EU, bila munjevita reakcija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter