Izvor: INFORMER
15.05.2024 u 12:17
2

PAD HARKOVA JE PAD UKRAJINE: Zapad gubi, započela ključna faza rata na istoku Evrope!

Ako padne grad Harkov, sa njim će pasti i cela Ukrajina, ocena je zapadnih analitičara. Nakon što je Rusija u ofanzivi u Harkovskoj oblasti ostvarila značajne uspehe na frontu, stručnjaci kažu da bi zauzimanje tog drugog po veličini grada u Ukrajini moglo da primora Zapad da pritisne Kijev na mirovne pregovore sa Moskvo

Ruska vojska je zauzela devet sela na severu Harkovske oblasti otkako je u petak započela ofanzivu u tom regionu, odakle su ukrajinske snage mesecima gađale Belgorodsku oblast u Rusiji. Ukrajinski generalštab izvestio je da su Rusi imali „taktički uspeh“ i da se vode teške borbe za kontrolu nad pograničnim gradom Volčanskim (pogledati okvir).

S druge strane, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) Kiril Budanov upozorio je da će se ionako nesiguran položaj kijevskih snaga na bojnom polju pogoršati u bliskoj budućnosti. On kaže da je očigledna namera ruskog manevra bila da se ukrajinska vojska „rastegne“, što bi potencijalno moglo da otvori priliku da Rusija zauzme Časov Jar, strateški važan grad u Donbasu, oko 200 kilometara jugoistočno od Harkova.

– Situacija je na ivici. Svakog sata situacija se približava kritičnoj – istakao je Budanov.

On je dodao da su sve ukrajinske snage ili u Harkovskoj oblasti ili u Časovom Jaru, te da je iskorišćeno sve ljudstvo koje je bilo na raspolaganju.

– Nažalost, nemamo nikog više u rezervi – kazao je Budanov.

ŠOLC ZALEĐEN PRED VAŽNOM ODLUKOM: Da li će Nemačka popustiti?

Ruska vojska zauzela deo Volčanska

Šef proruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev izjavio je da su ruske trupe preuzele kontrolu nad pojedinim delovima Volčanska.
On je za Prvi kanal ruske televizije rekao da ukrajinske oružane formacije pružaju otpor kako u samom gradu, tako i na prilazima sa istoka, ali da zapadni i severni deo Volčanska već kontrolišu ruske trupe.

S obzirom na to, zapadni analitičari kažu da je otvaranje novog fronta više nego opasno za Kijev, naročito zbog stalne nestašice municije i kašnjenja u isporuci NATO pomoći. „Njujork tajms“ čak tvrdi da bi uspešno napredovanje Rusa u Harkovu „moglo da demorališe Ukrajince i njihove saveznike“, pa čak i da primora Zapad da pritisne Kijev da pregovara o primirju sa Moskvom.

Noćna mora za Kijev

I američki CNN u svojoj analizi navodi da nova ruska ofanziva u Harkovu stavlja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u tešku poziciju. Glavni stručnjak CNN za međunarodnu bezbednost Nik Paton Volš ponudio je mračnu procenu situacije na bojnom polju, opisujući napredak ruskih trupa kao „verovatno njihov najbrži napredak od prvih dana rata“.

– To je noćna mora za Kijev iz dva razloga: prvo, oni su oslobodili tu teritoriju od ruskih snaga pre 18 meseci, ali očigledno nisu uspeli da obezbede to područje dovoljno da spreče Moskvu da se vrati sa lakoćom. Drugo, Rusija može ponovo da stegne prenapregnutu ukrajinsku vojsku stalnim i obilnim pritiskom na Harkov, naplaćujući danak granatiranjem ogromnog urbanog centra – navodi Paton Volš.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “PAD HARKOVA JE PAD UKRAJINE: Zapad gubi, započela ključna faza rata na istoku Evrope!”

    • Da ali to su daleko manji jedva nazovi Grad-ovi u poredjenju sa Harkov Grad od 2,5 Miliona stanovnika od kojih je 40% Ruskog Naroda . Zato je pad toliko opasan za ceo splet dogadjaja.

      0
      0
      Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter