Izvor: Kurir
17.06.2024 u 11:48
0

PODOLJAK: „Nema želje da se prekine rat“

Direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin prokomentarisao je ukrajinsko odbijanje predloga za uspostavljanje primirja koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin.

– Sledeći uslovi, pod kojima se može postići mir i potpisati neki mirovni sporazum, biće sve teži i teži za Ukrajinu – rekao je on u intervjuu za TASS.

NAPADAČ DOŠAO OPREMLJEN: Policija reagovala u poslednji čas!

Podsećamo, prošlog petka je predsednik Rusije Vladimir Putin održao sastanak sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova.

On je rekao da je Rusija spremna za mirovne pregovore, ali pod uslovom da Ukrajina prvo povuče trupe iz „svih novih regiona Rusije“.

– Ukrajinske trupe moraju biti potpuno povučene iz Donjecke i Luganske Narodne Republike odnosno Hersonske i Zaporoške oblasti. Sa čitave teritorije ovih regiona – rekao je Putin na sastanku.

Takođe je rekao da Ukrajina mora da se odrekne namere da postane članica NATO.

– Čim se u Kijevu izjasne da su spremni na takvu odluku i započnu pravo povlačenje trupa iz ovih regiona, a takođe i zvanično obaveste o odustajanju od planova za ulazak u NATO, naša strana će odmah, bukvalno u istom trenutku, slediti naređenje o prekidu vatre i otpočeće pregovori – rekao je ruski predsednik.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nazvalo je Putinov plan „manipulativnim“ i „apsurdnim“ i sačinjenim sa ciljem da „zavara međunarodnu zajednicu, podrije diplomatske napore za postizanje pravednog mira, i da razbije jedinstvo većine sveta oko ciljeva i principa povelje Ujedinjenih nacija.“

Mihajlo Podoljak, savetnik Volodimira Zelenskog, rekao je da u Putinovom predlogu nema ničeg novog, i da se njime „iskazuje samo „standardni agresorski paket“ koji se već mnogo puta mogao čuti“.

– Nema ovde ničeg novog, nema pravih mirovnih predloga, i nema želje da se rat prekine. Ali postoji želja da se ne plati za ovaj rat, i da se on nastavi u novim formama. To je potpuna šarada – naveo je Podoljak.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je u štabu NATO u Briselu da je Putin „ilegalno okupirao suverenu ukrajinsku teritoriju“ i da on „nije ni u kakvoj poziciji da diktira Ukrajini šta ona mora da učini da bi se došlo do mira“.

Takođe je rekao da je Putin „započeo rat bez provokacije“ i da on „može taj rat da okonča koliko danas, ako tako odluči“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter