Izvor: Kurir
26.06.2024 u 11:15
0

PRAVILA DEBATE PROMENJENA: Imali su jasnu predstavu retoričkih profila duelista

Izbori za predsednika SAD-a zakazani su za novembar, ali predizborna groznica već je počela. Sutra se održava debata dvojice kandidata za Belu kuću – bivšeg predsednika Donalda Trampa i aktuelnog Džozefa Bajdena. Obojica kandidata suočavaju se sa poteškoćama – Bajdena mnogi smatraju suviše starim za obavljanje tako važne funkcije, dok Tramp na leđima vuče nekoliko sudskih procesa.

Voditeljka Olja Lazarević istakla je da su promenjena pravila sutrašnje debate -dok jedan kandidat bude govorio, drugom će biti isključen mikrofon. Tako da Tramp ovoga puta neće imati priliku za one svoje upadice na koje smo navikli u prethodnim TV duelima.

– Pre svega, pokušavao sam kada sam pročitao koje su propozicije promenjene da protumačim kome to ide na ruku ili šta se hoće sa promenom propozicija. Nije jednostavno, ali u svakom slučaju, apsolutno je jasno da oni koji su menjali propozicije imaju potpuno jasnu predstavu kakav je retorički profil svakog od duelista. Trampova odlična retorička fora, kako bi se reklo, je upadanje – ne bez veze, već da prekine kontinuitet misli svog sagovornika i ukaže na nekonzistentnost samog protivnika. To je dobro za Bajdenovu stranu što su uradili. Takođe, prisustvo publike je interesantno – objasnio je Kojčić.

– Kao što je rečeno, ovo je prva sesija i nemaju oni mnogo prilike da se na taj način susretnu. Debata može da utiče na formiranje stavova birača, obično od 5 do 10 procenata. Trampu ne ide na ruku promena pravila, s obzirom na to da je prosto čovek šoumen koji koristi svaki trenutak da isprovocira svog suparnika – rekao je Ranković.

Ranković je istakao važnost mentalne sposobnosti Bajdena za ovu debatu.

– Ono što je sigurno to je da predsednik Bajden ima zdravstvene probleme, videli smo te snimke da se potpuno nesnađeno nalazi u nekim situacijama. Tramp će tražiti te slabe tačke u njegovom ponašanju, ali i u spoljnoj politici koju vodi njegova administracija. Dakle, govori se da će tema broj 1 biti rat u Ukrajini, a tema broj 2 inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

U nastavku emisije uključio se profesor Sergej Boljević iz Moskve.

– Nema ovde nekakvog velikog interesovanja za izbore, oni se prate svakako. U Rusiji se smatra da je svejedno ko će doći na mesto predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Politika će biti produžena dalje i ona će biti svakako nastavljena protiv Rusije, tako da nema nekakvih velikih iluzija. Tramp je prošli put dao neku nadu da može da se promene odnosi između Rusije i SAD, ali ništa od toga nije bilo. Sankcije su uvek bile uvedene i on je uvodio sankcije protiv Rusije – zaključio je Boljević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter