Izvor: Kurir
26.06.2024 u 08:12
0

PRIZNANJE KRIVICE MU OMOGUĆILO POVRATAK U RODNO MESTO: Šta je Asanž rekao američkom sudu?

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje američkih vojnih tajni, kao rezultat dogovoru sa tužiocima Ministarstva pravosuđa SAD, a potom sa teritorije te zemlje na Severnim Marijanskim ostrvima u Tihom okeanu odleteo u rodnu Australiju.

Priznanjem krivice Asanž je obezbedio sebi slobodu, a time je završena duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

LAVROV OBJAVIO ŠTA SE DEŠAVA U UKRAJINI: Situacija na frontu se menja

On se jutros pojavio pred sudom u sredu ujutru na federalnom sudu u Sajpanu, glavnom gradu Severnih Marijanskih ostrva, američkog komonvelta u Tihom okeanu, čime je uvažena Asanžova želja da izbegne ulazak u kontinentalni deo SAD.

U obraćanju sudu, Asanž je rekao da veruje da je Zakon o špijunaži na osnovu kojeg je optužen u suprotnosti sa pravima iz Prvog amandmana, ali da prihvata da podsticanje izvora da daju poverljive informacije za objavljivanje može biti nezakonito.

Dogovor sa tužiocima da prizna krivicu za jedno krivično delo mu takođe omogućava da se vrati u rodnu Australiju bez odlaska u američki zatvor. Bio je u zatvoru u Velikoj Britaniji poslednjih pet godina, boreći se protiv izručenja Sjedinjenim Državama na osnovu optužnice prema Zakonu o špijunaži koja je mogla da nosi dugotrajnu zatvorsku kaznu u slučaju osude.

Neočekivani dogovor omogućava obema stranama da ostvare određeni stepen pobede, pri čemu je američko Ministarstvo pravosuđa u stanju da reši bez suđenja slučaj koji je pokrenuo teška pravna pitanja i koji možda nikada ne bi stigao do porote s obzirom na dugotrajan tempo procesa ekstradicije.

Vikiliks, sajt za otkrivanje tajni koju je Asanž osnovao 2006. godine, pozdravio je najavu dogovora, uz reči zahvalnosti „svima koji su stali uz nas, borili se za nas i ostali potpuno posvećeni borbi za njegovu slobodu“. Odmah nakon presude, sajt je objavio na platform Iks, da Asanž ide u Australiju.

Na sud je stigao u tamnom odelu, sa opuštenom kravatom oko kragne, nakon što je doleteo iz Britanije čarter avionom u pratnji članova pravnog tima i australijskih zvaničnika, uključujući i visokog australijskog diplomatu u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je pratio Asanža na letu.

U sudnici je odgovarao na osnovna pitanja američke okružne sudije Ramone Manglone, koju je imenovao bivši predsednik Barak Obama, i kako prenosi AP, činilo se da je pažljivo slušao o uslovima sporazuma. Kao uslov za izjašnjavanje o krivici, od njega će se tražiti da uništi informacije koje su dostavljene Vikiliksu.

Sporazum o izjašnjavanju o krivici, obelodanjen u ponedeljak uveče u pismu Ministarstva pravosuđa, predstavlja najnovije i verovatno poslednje poglavlje u sudskoj borbi u kojoj je uključen ekscentrični australijski kompjuterski stručnjak koga su pristalice proslavljale kao krstaškog borca za transparentnost, ali ga osuđuju nacionalni bezbednosni krugovi koji insistiraju da je njegov prezir prema vladinoj tajnosti doveo živote u opasnost i otišao daleko izvan granica tradicionalnih novinarskih dužnosti.

Američko Ministarstvo pravosuđa pristalo je da se saslušanje održi na udaljenom ostrvu jer se Asanž protivio dolasku na kontinentalni deo SAD i zato što se nalazi blizu Australije, gde se vraća nakon što se izjasnio o krivici.

Izjašnjavanjem o krivici se rešava krivični slučaj koji je pokrenulo Ministarstvo pravosuđa tokom administacije Donalda Trampa vezi sa dostavljanjem i objavljivanjem ratnih izveštaja i diplomatskih depeša u kojima su detaljno opisani zločini američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Tužioci su tvrdili da je u bio ou dosluhu sa bivšom vojnom obaveštajnom analitičarkom Čelsi Mening da dođe do dokumenata i objavio ih bez obzira na američku nacionalnu bezbednost, uključujući objavljivanje imena ljudi koji su davali informacije američkim snagama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter