Izvor: Sputnik
06.09.2024 u 08:38
0

PRVO OGLAŠAVANJE DUROVA NAKON HAPŠENJA: Pavle Durov objavio je saopštenje o svom pritvoru u Francuskoj.

Osnivač Telegrama Pavle Durov prvi put se oglasio nakon privođenja u Francuskoj

„Prošlog meseca me je policija po dolasku u Pariz četiri dana ispitivala. Rečeno mi je da mogu da budem lično odgovoran za nezakonito korišćenje Telegrama od strane drugih ljudi. Ovo je iznenađujuće iz nekoliko razloga“, napisao je Durov.
Osnivač platforme je objasnio da Telegram ima predstavnika u Evropskoj uniji koji prima prijave u vezi sa korišćenjem Telegrama u EU. On je dodao da predstavnik ima imejl adresu koja se može naći u javnom domenu.
Kako je naveo, francuske vlasti imale su mnogo načina da ga kontaktiraju i zatraže pomoć.
Durov je naglasio da je odavno lično pomagao u stvaranju direktne linije između Telegrama i Pariza za borbu protiv terorizma u toj zemlji. Prema njegovim rečima, ako je neka država nezadovoljna internet servisom, dosadašnja praksa je da se podnese tužba protiv samog servisa, a ne protiv vlasnika platforme.
„Korišćenje zakona usvojenih u vreme pre postojanja pametnih telefona za krivično gonjenje generalnog direktora (onlajn servisa) za zločine koje su počinila treća lica na platformi kojom on upravlja je pogrešan pristup“, ocenio je biznismen.
On je rekao da su tvrdnje da je Telegram „raj za anarhiju“ apsolutno netačne i dodao da administracija ovog mesindžera svakodnevno briše milione opasnih publikacija i kanala.
„Potpuno su neistinite tvrdnje u pojedinim medijima da je Telegram nekakav anarhični raj. Svaki dan uklanjamo milione štetnih postova i kanala. Dnevno objavljujemo izveštaje o transparentnosti… Imamo direktne telefonske linije sa nevladinim organizacijama da brže obradimo hitne zahteve za moderiranjem“, istakao je Durov.
Kako je primetio, održavanje ravnoteže između obezbeđivanja privatnosti i bezbednosti nije lak zadatak. Prema njegovim rečima, Telegram je spreman da napusti zemlje u kojima ne može da nađe zajednički jezik sa onima koji regulišu internet prostor.
Prema njegovim rečima, mesindžer se pridržava svoje misije da štiti svoje korisnike, ali da istovremeno uvek ostane otvoren za dijalog sa vlastima. Durov je takođe rekao da je Telegram dosledno odbijao da preda ključeve za šifrovanje, zbog čega je bio blokiran u Rusiji i Iranu. Kako je naveo, misija Telegrama je da „donosi dobro i štiti osnovna ljudska prava, posebno tamo gde se ta prava krše“.
Francuski mediji su u subotu uveče javili da je Durov priveden na aerodromu „Burže“. On je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana.
Tužilaštvo u Parizu je objavilo spisak od 12 krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. Među njima su saučesništvo u nabavci, transportu, posedovanju, ponudi ili prodaji narkotika, kao i saučesništvo u prevari koju je izvela organizovana banda, prenose francuski mediji.
Francusko tužilaštvo je 28. avgusta uveče saopštilo da je osnivač Telegrama Pavle Durov stavljen pod sudski nadzor i mora da položi kauciju u iznosu od pet miliona evra, nakon čega je saopšteno da je Durov oslobođen i da je u privatnom automobilu napustio zgradu suda u Parizu.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar